Mens vi i store deler av vårt langstrakte land stort sett har opplevd et ganske normalt vintervær så langt, har folk i Oslo og østlandsområdet virkelig fått føle værgudenes voldsomme vrede. I flere dager nå har det snødd! Blåst litt har det også. Da er det sannelig godt vi har riksmediene, som kan sette søkelyset på utfordringene ved å bo så langt sør.

Og sånn skulle det visstnok fortsette utover dagen, i alle fall helt frem til kl. 13.00! Riktig ille var det; snø og sludd la seg på frontruta og gjorde sikten vanskelig, veiene var glatte på grunn av all snøen, og flere steder opplevde man også at det la seg is i veibanen!

Lokalavisene – eller de såkalte riksavisene, som de gjerne liker å omtale seg – har holdt oss oppdatert nærmest minutt for minutt med sterke historier om de ekstreme værforholdene man har levd under i mange dager nå.

Og radio- og TV-kanalene har virkelig fulgt opp! For noen dager siden satt jeg en morgen og så på TV2 Nyhetskanalen, og det var ganske rystende forhold man opplevde i morgentimene denne dagen. Hele natta hadde det snødd – voldsomme mengder, ifølge en av deres reportere som hadde våget seg ut i trafikken; 10–12 cm, enkelte steder helt opp mot 20 cm!

«Her snør det sidelengs!» kunne hun andpustent fortelle, mens hun tviholdt på lua for liksom å understreke beskrivelsen – uten at jeg kunne registrere noe særlig av verken snøen eller vinden hun snakket om ...

Og sånn skulle det visstnok fortsette utover dagen, i alle fall helt frem til kl. 13.00! Riktig ille var det; snø og sludd la seg på frontruta og gjorde sikten vanskelig, veiene var glatte på grunn av all snøen, og flere steder opplevde man også at det la seg is i veibanen! Sannelig ikke rart at både TV2 og NRK hadde kalt ut ekstramannskaper for å beskrive de ekstreme forholdene i hovedstadsområdet denne dramatiske dagen!

Et lite lyspunkt var det likevel for en hardt prøvet befolkning; det meste av trikk- og togtrafikken gikk tross alt som normalt i og rundt Oslo. Ja – bortsett fra katastrofen med Follobanen, da ...

I skrivende stund, mandag morgen, er det snøstorm også i Finnmark. Sennalandet og 23 andre vei- og fergestrekninger er stengt, uten at det resulterer i noen klagestorm fra finnmarkingene ...

Det roer seg nok etter hvert. Vi får bare takke værgudene (eller Vårherre, hvem vet…?) for at vi slipper å leve under sånne forhold som disse stakkars menneskene opplever lenger sør – der ingen skulle tru at nokon kunne bu!