Gå til sidens hovedinnhold

– Det skal være lov å si hva man mener i landet vårt, men når dette går over i hat, skal vi være på vakt

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er godt å se at politiet er på ballen når nynazistiske ytringer sprer seg i Finnmark.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Mandag kom den lite hyggelige meldingen fra politiet i Finnmark. De hadde fått informasjon om at klistremerker med nynazistiske budskap var hengt opp flere steder i fylket. Blant annet er merkene hengt opp i nærheten av noen kommunale boliger som huser flyktninger i Sør-Varanger. I tillegg har moskeen i Alta fått merkene klistret på døra.

Selvfølgelig skaper dette frykt blant befolkningen. På Sandnes i Sør-Varanger traff iFinnmark 19-åringen Rifat Naimi, som frykter at eksponering for nynazistiske budskap kan påvirke ungdom, og dermed bidra til økt hat. «Hvis vi lar slike ting eksistere og kaller det ytringsfrihet, vil det bli noe større,» sier han.

Det er kloke ord fra en 19-åring. Vi har ytringsfrihet i Norge, og denne er vi stolt av. Det skal være lov å si hva man mener i landet vårt, og det skal være lov å kjempe for den saken man tror på. Men når dette går over i hatkriminalitet, da skal vi være på vakt.

Derfor er det godt å se at politiet tar saken på alvor. De rykket umiddelbart ut for å fjerne klistremerkene fra moskédøren i Alta, og de har gitt beskjed til befolkningen om å kontakte dem dersom flere merker dukker opp, framfor å fjerne dem selv. Politiet vil nemlig sikre seg muligheten til å undersøke saken selv.

Selve klistremerket i seg selv inneholder ingen hatefulle ytringer, men bærer bilde fra en nynazistisk demonstrasjon med teksten «Nasjonalistisk revolusjon». I tillegg følger nettadressen til organisasjonen bak, Frihetsbevegelsen. Et besøk på denne nettsiden levner ingen tvil om hva som er viktigst for denne gruppen. Deres absolutte fanesak er «vår rases overlevelse og frihet», der de ser på «masseinnvandringen av rasefremmede mennesker til Norden» som den største trusselen.

Dette synet på verden ønsker vi ikke at skal få fotfeste her hos oss. Våre lokalsamfunn har alltid vært åpne og inkluderende for både flyktninger og andre tilflyttere, ja, en stor del av befolkningen har til og med kommet flyttende til Finnmark fra andre land nettopp på grunn av krig og uår i nabolandet Finland.

Heldigvis kan Politiets sikkerhetstjeneste (PST) forsikre at det høyreekstreme miljøet i Finnmark er marginalt.

«Vi har god oversikt over hvilke personer det dreier seg om,» uttaler seniorrådgiver Annett Aamodt i PST.

Nylig slapp PST en rapport om det høyreekstreme miljøet i Norge, der de slår fast fellestrekk for de involverte. Det er blant annet svak tilknytning til arbeidslivet, mangelfull skolegang, rusmisbruk og kriminalitet.

Dette er verdifull informasjon, for det betyr at man kan fange opp risikopersoner på et tidlig tidspunkt. Får man flere gjennom skolegang og ut i arbeidslivet, er det naturlig å tro at også verdenssynet vil bli et annet.

Toleranse øker tross alt med kunnskap om andre mennesker. Som moskéleder Ismail Omar i Alta sier: – Om de som har gjort dette, setter seg ned med oss, vil de se at vi ikke er farlige.

Kommentarer til denne saken