Gå til sidens hovedinnhold

Det nytter ikke å ha fem mandater på Stortinget om hele Finnmark fortsetter å tømmes for unge folk

Akk, hadde man bare hatt en krystallkule.

Ukeslutt

Oppbyggingen til Pasientfokus og Irene Ojala sin plass på Stortinget var nærmest et dramaturgisk mesterverk. Akkurat i det man trodde partiet skulle bli avkledd for åpen scene, raste underdogen fram på oppløpssiden og snappet det viktige mandatet for øynene til motstanderne.

Og lærdommen? Som tatt ut av en Hollywood-film: Undervurder aldri noen som taler den vanlige kvinnes – eller manns – sak.

4.908 finnmarkinger valgte seg Pasientfokus; 4.373 altaværinger brukte stemmen sin på dem, og i Kautokeino stemte 413 personer på partiet. Utenfor disse to kommunene fikk Pasientfokus 122 stemmer.

Over 13 prosent av velgerne i Finnmark valgte seg et parti med én valgkampsak: sykehus i Alta. Om du er skuffet over resultatet, kan du trøste deg med at det vil være såre enkelt å avgjøre om kampsaken ble innfridd.

I Vardø stemte 0,3 prosent av befolkningen på Pasientfokus. Til sammenligning stemte 1,9 prosent av vardøværingene på Demokratene i Norge.

– De snakker om å legge akuttkirurgi eller fødetilbud til Alta, noe som vi lenge har slått fast ikke er faglig lurt og vil underbygge de tjenestene vi allerede har i fylket. I tillegg er også fødselstallene på vei ned. Utfordringen Alta har er ikke spesialisthelsetjenesten, det er primærhelsetjenesten og det er det kommunen som har ansvaret for, sa styremedlem i Finnmark legeforening, Olav Gunnar Ballo om Pasientfokus til iFinnmark etter valget.

Valgforsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, mente at en stemme til Pasientfokus var en helt bortkastet stemme.

– Pasientfokus får ingen makt. Hvis lokalpartiene i Alta, som Ap lokalt, mener noe annet enn at det bør bli sykehus i Alta, så sier de det til sine representanter, som vil stemme imot, sa han til Dagbladet.

Men dette er ikke en kommentar om Alta. Det er heller ikke en kommentar om øst mot vest, by mot distrikt. Dette er en kommentar om at Irene Ojala og Pasientfokus nå skal representere en hel region, med et partiprogram som synes å favorisere et svært begrenset område – både tematisk og geografisk.

Ojala har presisert at Pasientfokus også har som prioritet å sikre helsetilbudet for alle andre i Finnmark som ikke bor i Alta.

Men hva mener partiet om alt annet som ikke handler om helse i Finnmark?

I 2000 stiftet komikerne Johan Golden og Atle Antonsen Det politiske parti (DPP), som hadde som formål å drive satire. Nå skal man jo ikke tro alt man leser på Wikipedia, men på partiets Wikipedia-side står det gjengitt en anekdote hvor Golden og Antonsen i en debatt på Høgskolen i Bodø oppfordret publikum til å sende tekstmeldinger til dem, slik at de to politikerne visste hva de skulle stå for.

Er det noen bjeller som ringer i det fjerne? I en artikkel hos NRK forteller Ojala at de rett og slett vil ringe folk i Finnmark for å spørre hva folket mener partiet bør stemme i vanskelige saker. Det er en jobb som skal gjøres i samarbeid med meningsmålingsbyråer.

Ojala selv kaller den planlagte formen for folkedemokrati i praksis. Selv undres jeg over hvor tungvint det vil bli – for ikke å snakke om dyrt – men partiet later til å være villig til å legge ned en beundringsverdig stor innsats for å gjøre folkets røst hørt. Men hva hvis du får et spørsmål som du ikke har noe grunnlag for å svare på?

Vi ser hvordan det gikk da britene skulle bestemme hvorvidt de skulle forbli i EU eller ikke. Var det basert på følelser eller fakta? Det er ikke godt å si, men vi ser jo at de fortsatt jobber med å tilpasse seg konsekvensene.

Nå er ikke Pasientfokus den første uavhengige lista fra Finnmark som har fått plass i maktens sal. I 1989 fikk protestlista Framtid for Finnmark sin plass, og Anders Aune fikk sitt sete. Han hadde tidligere sittet på Stortinget for Arbeiderpartiet.

I løpet av perioden hans der, vedtok Stortinget en ordning som fikk stor betydning for Finnmark og som fortsatt er viktig for folk som velger utdanning og som velger å flytte hit. Her er det nærmest et paradis, med tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms.

Her får du Finnmarksfradraget, nedskriving av studielån, fritak for elavgift på forbruk og fritak for arbeidsgiveravgift. Her er det godt å leve, og jeg vil tro at Pasientfokus har et ønske om at det skal bli enda bedre å bo her. De viser en vilje til å ta vanlige folk på alvor.

Pasientfokus kommer ikke egenhendig til å skape så store konsekvenser som Brexit, selv om de slår på tråden og spør om meningen til vanlige folk. De havner neppe på vippen. Gud vet om det kommer sykehus til Alta. Spørsmålet er jo egentlig: Kan de få til en ny tiltakspakke? Hva kan de få til sammen med de andre politikerne?

Hva kan gjøres med fraflyttingen, for å skape arbeidsplasser og lage bedre og tryggere veier? Det nytter ikke å ha fem mandater på Stortinget om hele Finnmark fortsetter å tømmes for unge folk.

Til slutt er det bare stortingsrepresentantene igjen. Og da trengs det ikke sykehus i Alta.

Kommentarer til denne saken