Politikere og andre i Kirkenes-området har tatt til orde for å fjerne alle skilt med russiske navn skrevet med kyrilliske bokstaver. Slik vil de protestere mot Putins barbariske krig i Ukraina.

Vil det avslutte krigen?

Ikke siden mellomkrigstiden for over 80 år siden, har en europeisk leder vist slik mangel på respekt for FN-pakten og folkeretten som despoten Putin i Russland.

Moskva kjenner – etter både lange tsarperioder og flere generasjoner med kommunisme – ingen tårer, og forventer at russere skal dø for dagens tsar i bunkeren i Kreml.

Putin vet at jødiske Zelenskyj aldri har støttet nazistisk ideologi (som er lik den kommunistiske i synet på maktfordeling og behovet for «den sterke leder»/fører). Likevel påstår Putin at de er nazister!

Parlamentet i Ukraina er valgt av velgerne i frie og kontrollerbare valg.

Zelenskyjs parti, Sluga Narodu (Folkets tjener), har flertall sammen med partiet Golos. Begge er medlemmer i ALDE – den europeiske sammenslutningen av 57 liberaldemokratiske partier.

Her finner vi også finske og svenske Centerpartiet, Svenska folkpartiet, Liberalarna, Venstre, Radikale Venstre og det islandske Reformpartiet i Norden, samt Jabloka i Russland.

Felles for disse er at deres ideologi står like langt unna både fascisme og kommunisme.

Når Putin igjen prøver å skaffe en slags legitimitet i det russiske folk for sine ondskapsfulle handlinger, er også dette basert på blank løgn. Putin har innbilt sine TV-seere, som kun ser Kremls propaganda, om at han må få kontroll over Ukraina for å hindre et angrep fra USA!

For sikkerhets skyld har han endret loven slik at det kan gi opptil 15 års fengsel å skrive eller formidle at Russland har gått til krig mot Ukraina, eller sammenligne kommunismens Sovjetunionen med Nazi-Tyskland!

Vi kan le av tankene til en mentalt forstyrret mann, og det gjorde dessverre for mange i Europa for over 80 år siden. Prisen ble forferdelig. Nærmere 72 millioner mennesker måtte bøte med livet fordi Hitlers nærmeste og nabolandene reagerte for seint.

Samtidig er det vanskelig å kritisere russere som over tid er hjernevasket av de Putin-kontrollerte statlige TV-kanalene.

For fire år siden opplevde vi i Finnmark en tilsvarende ensretting form av propaganda fra Vadsø-miljøet, som var redd for å miste sine 140 byråkrater i fylkeshuset. Tidligere journalister og kommunikasjonsarbeidere sydde sammen en kløktig mediejippo. Den «traff» et folk som gjennom historien har opplevd maktovergrep fra både lokale og nasjonale myndigheter, i tillegg til Putins forgjengere i Europa for over 77 år siden.

En stor andel finnmarkinger ble i forkant av en ikke-autorisert «folkeavstemning» regelrett lurt til å blant annet tro at Tromsø ville få flertall alene i det nye fylkestinget og overta Finnmark, at de 140 stillingene på fylkeshuset i Vadsø ville bli flyttet til Tromsø og at innbyggerne i Troms kom til å ta over naturressursene i Finnmark.

«Igjen skulle vi lide!»

Styrt propaganda – uten kritisk journalistikk til stede – får alltid den ønskede effekten.

Fortsatt i 2022 finnes det finnmarkinger som tror på budskapet som den gang ble skapt – selv om ingen kan vise fram konkrete eksempler på hvilke påstander som holdt vann.

Er det rart at russere, som kun får daglig Putin-propaganda uten kritiske spørsmål fra journalister, tror det han sier?

Det hjelper nok lite å fjerne russiske navn i Sør-Varanger. Da hjelper det mye mer å opplyse dem om forskjellen på autoritære regimer som kommunisme og fascisme (nazisme), og det vi har i de nordiske land og store deler av Europa; det liberale demokrati.

Hvor skal de hente motargumenter og andre synspunkter fra?

Og det beste opplysningsarbeidet kan vi gjøre via folk til folk: ved å snakke sammen, argumentere og også reflektere over andres argumenter og deres forståelse av virkeligheten.