Gå til sidens hovedinnhold

– Det er synd å registrere at kommentarfelt i samiske saker stadig skjemmes med kommentarer som tenderer mot det rasistiske

Samehets og harselas mot samer er for lengst gått ut på dato.

UKESLUTT

Det er synd å registrere at kommentarfelt i samiske saker stadig skjemmes med kommentarer som tenderer mot det rasistiske. Senest forrige helg måtte vi i iFinnmark rett og slett slette en post omhandlende en same som fikk godkjent fravær fra retten etter at innkallingen kun var sendt på norsk. Å klare å moderere kommentarfeltet ble rett og slett for krevende. Det hadde vært en fulltidsjobb. Å stenge kommentarfeltene i Facebook-tråder er ikke mulig, noe som gjør at sletting ofte blir eneste alternativ når det utvikler seg slik.

Dette er ikke enestående, og noe vi dessverre har måttet gjøre ved flere anledninger. Hos våre kolleger i Nordlys, gikk det en periode så langt at de måtte stenge kommentarfeltene knyttet til samiske saker.

Det er dessverre blitt slik at disse trådene utvikler seg nærmest til en åpen kloakk, hvor forhold som er saken som debatteres fullstendig uvedkommende, trekkes inn.

Det foreligger rettspraksis som har slått fast at hatefulle ytringer mot samer kan straffes. En mann fra Salten i Nordland ble i 2019 dømt for hatefulle ytringer mot samer. Straffen ble satt til 18 dagers betinget fengsel og 15.000 kroner i bot. Han betegnet samer som blant annet samejævler og at de er uærlige og skrev at han prøvde å kjøre på reinsdyr. Mannen hevdet det hele var humor.

LES OGSÅ: Mann bøtelagt for hatefulle ytringer om samer

– Det er lov, men lite ærerikt, å snakke om «de jævla utlendingene», men ikke å kalle en person for «jævla utlending». Det samme vil nok gjelde for samer, som er en etnisk folkegruppe med vern, sa den kjente forsvarsadvokaten John Christian Elden i en kommentar til en nylig dom fra november i fjor. I den saken skal en kvinne i 50-årene ha sagt følgende til en ung gutt av afrikansk opprinnelse:

«Kom deg tilbake til Afrika der du kommer fra, jævla utlending».

LES OGSÅ: Mener fersk dom fra Høyesterett om sjikane også gjelder samehets

Det er bra at domstolene og jussen har trukket opp noen linjer i forhold til skrevne ytringer som går direkte mot samer og andre minoriteter. Det er en viktig prinsippavklaring og man må håpe at dette vil bidra til å minimere slikt søppel og ha en avskrekkende effekt for eventuelt sinte nettroll som måtte sitte rundt i det ganske land.

Men samehets er ikke bare knyttet til sosiale medier. Det foreligger et relativt nylig eksempel fra en buss i Tromsø, der en ung kvinne ble verbalt trakassert for å ha snakket samisk. Det har blitt fortalt om regelrett mobbing dersom man en sein kveld har på seg kofte og går gjennom byen. Fotballag har opplevd blant annet joiking fra tribunen og stygge tilrop. Selv barn har opplevd å få stygge kommentarer slengt etter seg fordi de er samiske eller har på seg kofte. Det bør gjøre kraftig inntrykk på mange. Når de har kledd på seg sitt fineste plagg og er stolte og glade, så skal dette knuses på et øyeblikk. Man må undres hva de som gjør slikt får ut av det? Hvor kommer hatet fra?

LES OGSÅ: Datteren til Lisa ble hetset på bussen: – Jeg blir så oppgitt over at det aldri kan ta slutt

LES OGSÅ: Brølte «Reis deg opp din jævla finnlugg» til Hans. Reaksjonen fikk han til å legge seg flat

Så er det selvfølgelig ikke slik at det er alle ytringer om samiske forhold som havner i kategorien hatefullt. Det må være helt legitimt å ha en saklig diskusjon om samiske rettigheter, retten til land og vann, rovdyrproblematikk, reinsdyr i tettbygde strøk, næringsutvikling, Sametinget, mineralutvinning og andre forhold som berører alle som bor i Finnmark. Her vil det være forskjellige synspunkter, og sånn må det være i et demokrati.

Men det som er fryktelig synd og direkte skadelig for debattene, er at kommentarfeltene i disse sakene nærmest som regel bikker over i å bli generaliserende og ofte over grensen til hatefulle. Det gjør at det rett og slett ikke er mulig å gjennomføre en saklig debatt på sosiale medier om forhold som berører samer. De skjemmes i så mange tilfeller av usaklige og mange ganger over grensen til hatefulle ytringer.

LES OGSÅ: Hanne (49) dokumenterer samehets: – Mange er anmeldt og flere vil komme

Det er fryktelig synd. For vi trenger å ha gode debatter om viktige samiske saker, der man får saklige argumenter presentert for de ulike synspunktene. Så er det vel kanskje få Facebook-debatter som blir veldig fruktbare, men det er et problem for demokratiet at samiske saker svært sjelden kan løftes eller diskuteres uten at det tar en vending mot det hatefulle. Heldigvis tar stadig flere og flere til motmæle og sier ifra at dette aksepterer man ikke. Det er et godt bidrag til å ansvarliggjøre de som tyr til så nedrige skritt som å sjikanere eller hetse noen på bakgrunn av etnisitet.

Når samene lørdag skal feire sin nasjonaldag, så kan det også være en fin anledning til å tenke seg litt ekstra om hvordan man ytrer seg om andre mennesker. At vi her i Finnmark er heldige å ha en urbefolkning som har klart å ta vare på viktige tradisjoner og sitt eget språk bør vi være stolte over. Så kan vi være saklig uenige om vi skal bygge gruver eller ta vare på beiteland, forvaltningen av reintall og andre ting – men det må debatteres saklig og med gjensidig respekt. Og det er viktig å tenke på hvordan andre oppfatter det man ytrer. Det er viktig å ikke polarisere, det finnes ikke noe vi og dem.

Samehets og harselas mot samer er for lengst gått ut på dato.

Lihkku beivviin og god helg!

Kommentarer til denne saken