«Det finnes ikke noe nytt under solen,» fastslo Forkynneren for 2300 år siden.

Historien gjentar seg. Det opplever vi nå i desember. Det er mange som har problemer med å finne den religiøse siden i en travel desembermåned. En del hopper nok av forbrukerkarusellen da desember må være noe mer, men det er mange som aldri vil ha anledning til å stige på den og betrakter forbrukersamfunnets største og mest heseblesende fest fra sidelinjen.

For det er særlig i desember kontrastene blir synlige. Mange har ikke råd til å handle julegaver. Barna får ikke de gavene de ønsker seg. Trygd og sosialhjelp strekker ikke til. Julemåneden ikke er i sannhet ikke noe for amatører. En del hopper av forbrukerkarusellen frivillig da desember må være noe mer. Men det er stadig flere som aldri vil ha anledning til å stige på karusellen. Handelstanden regner med at vi handler for mer enn noen sinne før jul, ca 58 milliarder.

Men desember gir finnmarkinger lov til å være religiøse. Og det er tillatt å snakke om Gud. Ikke den fjerne og strenge som mange møtte i barmdommen, men den nære og kjærlige, Han som kom til oss som et hjelpeløst barn. Han som ble født i en stall, vil dele våre kår. Gud viser sin solidaritet ved å bli menneske.

Det er noe eget med barnet. Når vi har et nyfødt barn i våre armer, skjer det noe med oss. Det er som om isen smelter og vi får kontakt med noe av det dypeste i oss selv. Det er noe av det samme som skjer med mange av oss når vi synger barndommens julesanger og hører juleevangeliet slik Lukas forteller det.

Jeg tror det er viktig å gi plass til både anger og sorg, jubel og glede nå i desember. Vi er sammensatte mennesker som lever sammensatte liv. Det kan av og til virke truende. Men det er viktig at vi våger å leve livet i et bredt spekter i hele dets mangfold. De gamle norske folketradisjoner og den kristne høytiden i desember viser jo nettopp motsetningene og mangfoldet!

«Den fyrste gong hu skinte så laga hu ei bru imella seg og himmel'n og ei krybbe og ei ku.»

Alf Prøysen fanger her inn julen. Midt på himmelen står stjernen som et brokar for himmelbroen ned til huset hennar Jordmor- Matja. Lysbroen fra himmelen til ei krybbe og ei ku. Når vi hører denne og andre julesanger på storsenteret som skal legge forholdene til rette for den riktige julestemning, er det ikke mange som stopper opp og reflekterer over jula. Vi er mer opptatt av julegavene vi skal kjøpe.

Det er for tiden mange aktører på det religiøse marked. Kirken har ikke monopol på jula. Og tro er som mange andre livsområder blitt privatisert! Stadig flere mennesker klarer seg tilsynelatende bra uten kirken, også i desember. Derfor trenger vi en kirke som ikke diskriminerer alle som tenker «annerledes» En bekjent sa til meg i januar at han hadde hatt en fin jul. Han hadde klart å slappe av og samle krefter, ja han hadde latt jul være jul! Andre lar jul være jul på sin måte. Det er derfor viktig ikke å gi noen fasitsvar på hva som er den riktige måten å feire jul på i kongeriket i 2019.

Mange finnmarkinger finner det naturlig å gå i kirken i jula. Vi blir minnet om at det er noe spesielt med barnet fra Betlehem. Vår nabo i øst ønsker hverandre god jul med hilsenen «Til lykke med fødselen». Dette er en hilsen som går rett inn i julas budskap der barnet er i sentrum. Og når vi ønsker hverandre god jul kan vi legge til: «Til lykke med fødselen!»