Det er populisme, det er uredelig og det er lite tillitsvekkende. Heldigvis er det lett å gjennomskue

Populisme: Senterpartiets lovnader om akuttsykehus og fødeavdeling i Alta som ikke skal gå utover Hammerfest, står ikke til troende. Dette kan ikke Trygve Slgasvold Vedum tro på selv engang.

Populisme: Senterpartiets lovnader om akuttsykehus og fødeavdeling i Alta som ikke skal gå utover Hammerfest, står ikke til troende. Dette kan ikke Trygve Slgasvold Vedum tro på selv engang.

Artikkelen er over 1 år gammel

Det at rikspolitikere reiser rundt i Norge og serverer valgflesk, er en uting.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I partiprogrammet til Troms og Finnmark Senterparti heter det at partiet vil opprette føde- og akuttavdeling i Alta. Partileder Trygve Slagsvold Vedum hadde et litt annet budskap da han besøkte Hammerfest sykehus denne uka.

– Når det gjelder Alta vil vi utrede om det er mulig å ha en akutt- og fødeavdeling der. Vi vil ikke gjøre grep i Alta som går ut over Hammerfest sykehus, sier Vedum.

LES SAKEN: – Vi er klare på at det vi ønsker i Alta ikke skal sette tilbudet i Hammerfest i fare

– Vi er også klare på at det vi ønsker i Alta ikke skal sette tilbudet i Hammerfest i fare, uttalte han videre.

Det er bra at Vedum omsider spiller med åpne kort i saken. Det er ikke alltid tilfelle fra Senterpartiet. Partiet har reist rundt i Norge med krav om gjenåpning av en rekke sykehus, samt utredning av nytt sykehus i Alta, blant annet.

Når Vedum sier at han vil utrede et nytt sykehus i Alta men at det ikke skal gå på bekostning av sykehuset i Hammerfest, så er det reinspikka populisme. Han kan da ikke tro at folk er så dumme at de ikke skjønner det? Tror han på dette selv?

– Til alle som hevder at Senterpartiets ja til fødeavdeling og traumesykehus i Alta ikke er noe vi brenner for, så er det bare å møte opp lørdag. Der vil alle oppleve at det ikke lenger vil være noen tvil: Vi har en plan for hvordan Alta skal få fødeavdeling og akuttilbud. Den innbefatter at Senterpartiet kommer i regjering og kan presse Ap til å være med å gi et livsviktig tilbud for en tredel av fylkets befolkning, sa Geir Iversen til Altaposten i forkant av valget i 2017.

Han «lover at partiet vil presentere et vanntett opplegg som forplikter Senterpartiet til å sette sykehussaken høyt på dagsorden også etter valget» ifølge samme artikkel.

Senterpartiet kan ikke si én ting i Alta og en annen i Hammerfest og forvente at folk skal feste lit til det. Det er nemlig bare så mange pasienter i Vest-Finnmark. Om du bygger et sykehus ekstra i Alta, så vil en stor del av pasientene forsvinne fra Hammerfest sykehus. Det er jo ren matematikk.

Lokale Senterparti-folk ror alt det båten kan tåle. Dette ser vi både i Alta og Hammerfest Sp. Ordførerkandidaten i Alta Sp, Jan Martin Rishaug, skriver blant annet i en Facebook-kommentar «at Hammerfest Senterpartis førstekandidat ikke er kjent verken med partiet sentralt sitt syn i saken eller fylkesprogrammet som Sp går til valg på får stå for hans regning for ingenting av det han sier har rot i virkeligheten. Men jeg har jo forståelse for at han i kampens hete for å kapre stemmer i Hammerfest «sminker brura» finest mulig for velgere der».

Er det slik at man angriper sine politiske kolleger for å få stemmer og denne informasjonen er usann, er det strengt tatt en særdeles ufin taktikk. Vi registrerer også at Rishaug mener det er greit å «sminke brura» for å kapre velgere.

Så er det slik at Vedums opptreden i sykehussaken strengt tatt ikke er noe nytt innenfor rikspolitikken. Det at rikspolitikere reiser rundt i Norge og serverer valgflesk, er en uting. Det har nærmest blitt en kamp om hvem som kan lyve mest.

Mange husker kanskje Frank Bakke-Jensens ablegøyer. Bakke-Jensen har blant annet lovet Alta lufthavn som nav for flytrafikken og at midler til RV94. Ingen av disse prosjektene er realiserte. Det finnes utallige eksempler på politikere som reiser land og strand rundt med lovnader. Jeg kan ikke komme på et eneste eksempel hvor dette har materialisert seg i konkret handling i ettertid. Som regel blir det «forhandlet bort». Man regjerer jo ikke alene som kjent, og må inngå kompromisser.

Det er synd at valgkampen til et lokalvalg blir besudlet med taktiske utspill og regelrett valgflesk, men vi tror at folk flest er intelligente nok til å se gjennom propagandaen. Det går ikke an å stå og si en ting et sted, og så si noe annet når man besøker et annet sted.

Så kan man kanskje lure på motivasjonen med dette? Det sier seg vel strengt tatt selv. Når Vedum fremfører et annet budskap i Hammerfest enn det sentrale Senterparti-folk gjør i Alta, så skyldes dette at man ønsker å sanke stemmer begge steder med å si det folk lokalt vil høre.

Det er populisme, det er uredelig og det er lite tillitsvekkende. Heldigvis er det lett å gjennomskue.

Artikkeltags