«Det er greit at SNO skal kontrollere andejegere, men måten det gjøres på er kritikkverdig»

BESLAG: Politiet har aksjonsnert mot ulovlig andejakt i Kautokeino. Her fra et tidligere beslag. Bilde fra politiets illustrasjonsmappe

BESLAG: Politiet har aksjonsnert mot ulovlig andejakt i Kautokeino. Her fra et tidligere beslag. Bilde fra politiets illustrasjonsmappe Foto:

Av
DEL

MeningerKautokeino jeger- og fiskeforening (KJFF) viser til uttalelser fra oppsynsmann Rune Somby i Statens naturoppsyn (SNO) i den samiske avisen Ávvir 11.06. og 12.06.2020 i forbindelse med andejakt i Kautokeino.

Det er greit at SNO skal kontrollere andejegere, men måten det gjøres på er kritikkverdig. I stedet for å gå bort til jegerne for å kontrollere, sniker de seg innpå plassene hvor det jaktes, bruker kikkerter og kameraer med store linser. De gjemmer seg der for å ta bilder og venter til at noe ulovlig skal skje, for så å tilkalle politiet for å aksjonere.

Denne våren har folk kjørt en stille aksjon med å kjøre etter SNO i biler. SNO har derfor ikke kunnet snike seg til plassene hvor det jaktes.

Oppsynsmann Rune Somby fra SNO har uttalt til mediene at aksjonen tyder på at det jaktes ulovlig. Han har også uttalt at andejegere fra Kautokeino er lovbrytere alle som en. Han sier at alle han har sjekket i årenes løp, har gjort lovbrudd.

I Kautokeino er veldig skuffet og irritert at en oppsynsmann fra Staten kan ha slike holdninger overfor oss jegere. Han stempler alle andejeger som lovbryter uten å ha kontrollert dem.

KJFF lurer på om dette er Statens offentlige syn og holdning overfor andejegere i Kautokeino eller Rune Sombys personlige? Hvis det sistnevnte er tilfelle, så mener KJFF at oppsynsmann Rune Somby ikke burde være ute i felt i Kautokeino kommune, men heller jobbet i SNO sine kontorer.

Rune Somby sier i tillegg at aksjonen medfører at SNO ikke får gjort jobber sin, og at dette vil ha framtidige konsekvenser både for Kautokeino kommune og andejegerne. Dette tolker KJFF som en trussel mot oss andejegere i Kautokeino.

iFinnmark har vært i kontakt med Somby om kritikken fra KJFF. Han sier følgende som kommentar til leserinnlegget:

Det oppsynet vi har hatt i Kautokeino har avdekket mange tilfeller av ulovlig jakt, og vi kommer til å fortsette med oppsynet, og kanskje trappe opp også. Så vil jeg ellers oppfordre folk til å forholde seg til regelverkene, om det er i Kautokeino eller andre steder.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags