Gå til sidens hovedinnhold

«Det er fortsatt for mange som tar for lett på alkoholdrikking, spesielt når de er på sjøen»

Artikkelen er over 1 år gammel

Det skriver Åshild Kristine Pedersen og Randi Hagen Eriksrud.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Et glass hvitvin til rekene, mens båten duver på vannet. Noen kalde pils på stranda. Kveldsbad etter en sen middag med vin i glasset. Alkohol og sjøliv hører tett sammen for mange. Det skaper farlige situasjoner hver sommer.

2020 kommer til å bli en rekordsommer for norsk sjøliv. Koronarestriksjonene gjør at norgesferie er tilnærmet det eneste alternativet som er tilgjengelig for oss nordmenn i sommer. Det meldes om stor aktivitet i hyttemarkedet og rekordinteresse for bruktbåtannonser.

Koronasommer kommer til å sette sitt preg på Lebesby kommune også. Det kommer til å være flere båter på sjøen. Det kommer til å være flere uerfarne båtførere, og kanskje noen av de arktiske badeplassene vil bli besøkt.

Det er mye bra med det. Vi er glade for at mange, både de som bor her og de som kommer på besøk, kommer til å oppdage alt det fine vi har å by på her på vakre Nordkyn og i Lebesby kommune. Om du er på sjøen, padler på et fiskevann eller står i lakseelva. Men vi er bekymret for at dette også kan bli en stor ulykkesommer.

Det er fortsatt for mange som tar for lett på alkoholdrikking, spesielt når de er på sjøen. Det er alvorlig, for alkohol gjør deg til en klart dårligere båtfører. Alkohol reduserer balansen, koordinasjonsevnen og reaksjonstiden din, og gjør at du tenker mindre på konsekvenser. Du blir mer impulsiv og villig til å ta større sjanser. I tillegg blir evnen din til å redde deg selv og andre betydelig svekket med alkohol i blodet. Du blir mindre svømmekyndig og kroppen kjøles raskere ned med promille i blodet. Berusede personer har større sannsynlighet for å drukne selv ved korte svømmeturer, noe som skyldes kombinasjon av dårlig dømmekraft og stort varmetap.

Hvert år skjer det mange ulykker og dødsfall på sjøen. Ofte er alkohol en medvirkende årsak. Vi ønsker oss en sommer med naturopplevelser og feriefølelse i hovedfokus, og håper folk på sjøen tenker sikkerhet og lar flaska stå.

Kommentarer til denne saken