Gå til sidens hovedinnhold

«Det aller mest i nord blir for dyrt for sentraliseringskameratene i Oslo»

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gleden var stor da flere partier feiret ilandføring av olje og gass til Veidnes tidligere i år. SV sprettet ikke champagnen. Vi har sett løftebrudd fra denne regjeringen før. Det var aldri regjeringens intensjon å få til noe som helst i Finnmark i denne saken heller. Vi fikk som forventet rett.

Det blir selvsagt «for dyrt» for regjeringen med ilandføring. Dette er melodien vi har hørt i snart åtte år i de aller fleste saker som dreier seg om Troms og Finnmark. Det meste i nord er for dyrt for sentraliseringskameratene i Oslo. Jo lenger nord, jo mer uoverkommelig dyrt er det, tydeligvis.

Dette føyer seg bare inn i rekken av dårlige nyheter for nord under denne regjeringen. Lite kommer og det lille som kommer skjer ikke uten betydelige dragkamper og strid der regjeringen til slutt tvinges til å gi seg. Dette så vi for eksempel i saken om nødvendig ambulansefly i Øst-Finnmark.

Ingen steder kjenner høyreregjeringen prisen på alt, men ikke verdien av noe, som i nord. Enten det er å tilbakeføre verdier av ressurser eller noe så basalt som akseptabel beredskap for folk. SV er imot å åpne nye oljefelt. Det må ingen være i tvil om. Men når oljefelt først åpnes så er vi kategorisk på at det skal bety store ringvirkninger for folk i nærområdene. Dette er svært viktig for oss. Ressursene skal komme befolkningen i nærområdene til gode. Enten det er olje eller fisk.

Regjeringen leverer ikke på noe av dette. At folk i nord nå skal sitte å se på at verdier i mangemilliardklassen, hentet opp fra deres hav og fraktes forbi på store tankskip, er en hån mot befolkningen. At regjeringen ikke engang vil gi lokalbefolkningen en skikkelig andel av oljen de henter opp utenfor stuedøren deres er forkastelig.

Det er et svik. Det kommer et nytt valg om under et år. En ny regjering betyr en ny retning. Også i nord.

Gruppeleder

Tommy Berg Sosialistisk venstreparti

Troms og Finnmark fylkesting.

Kommentarer til denne saken