Derfor ble det is på ruta, selv om gradestokken viste null

SISTE REST: Siste rest av sol før mørketiden. - Nå sender sola all sin varme ut i verdensrommet, sier vakthavende meteorolog Håvard Thorset.

SISTE REST: Siste rest av sol før mørketiden. - Nå sender sola all sin varme ut i verdensrommet, sier vakthavende meteorolog Håvard Thorset. Foto:

– Bakken stråler ut siste rest av varme. Det gjør alle ting rundt oss. Derfor kan du oppleve betong-is på frontruta selv om gradestokken viser null, opplyser vakthavhende meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge Håvard Thorset.

DEL

Etter lang tid med uvanlig mange kuldegrader over hele Finnmark dro et lavtrykk med seg varmluft fra sør, som førte til plussgrader i Finnmark torsdag og fredag. Før gradestokken igjen viste minusgrader lørdag.

For indre Finnmark var forskjellen på over 20 grader i løpet av et døgn, fra bare én minusgrad fredag til 23 minusgader lørdag.

– Det eneste som er normalt med været i Finnmark i november er at alt er normalt. Alt fra sprengkulde og mengder med snø til barmark og mange grader pluss, sier meteorolog Thorset.

Stråler ut varme

At klarvær og lite vind som regel fører med seg kuldegrader, som vi opplever det i Finnmark denne helga, forklarer meteorologen med strålingsbalansen.

– Alle ting stråler ut varme. Om sola hadde varmet som om sommeren, ville vi hatt det godt og varmt når været er så klart og stille som i dag. Men i og med at sola nå sender all sin varme ut i verdensrommet, blir det kaldt her hos oss.

Og mens sola sender varmen ut i verdensrommet stråler også bakken og alle ting ut varme, selv om det er kuldegrader i lufta.

Vil variere

– Det er det som er strålingsbalansen. Og der er derfor du opplever is på bakken og på frontruta selv om gradestokken viser null.

Helt fram mot midten av neste uke vil været holde seg som nå med et par minusgrader på kysten og noen flere minusgrader på indre strøk.

– Været holder seg fint og klart, særlig på indre strøk og bare med noen byger på kysten i øst. Tirsdag kan det igjen bli minusgrader med nedbør som kommer som regn enkelte steder, særlig på kysten. Det kan også bli litt vind fra frisk bris til liten kuling utsatte steder. Men etter et par dager med pluss, fryser det til igjen mot neste helg.

Artikkeltags