↓ Dette er en kommersiell tjeneste fra Amedia Marked
Hjemmeside Telefon Adresser

På nettet

Send epost

Telefon

919 21 111

Besøksadresse

Torggata 10
0181 OSLO
  1. Beskrivelse

Biladvokat.no er en forbrukerportal om reklamasjon etter bilkjøp. Det er advokatene i Advokatfirmaet Teigstad som står bak portalen. Nettstedet består av et hundretalls artikler som gjelder reklamasjon etter bilkjøp både for kjøper og selger.

Kjøpsloven eller forbrukerkjøpsloven

Det er kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven som regulerer avtaleforholdet ved kjøp av ny eller brukt bil. Enkelt forklart kan man bruke følgende tommelfingerregel:

Kjøpsloven ved bilkjøp:

  • Fra en forbruker til en forbruker
  • Fra en forbruker til en næringsdrivende
  • Mellom næringsdrivende

Bilkjøp etter forbrukerkjøpsloven:

  • Fra en forhandler til en forbruker

Reklamasjon av bruktbilkjøp

Bruktbiler selges som regel «som de står», hvilket medfører at det noe høyere terskel for at det foreligger en mangel etter loven. Men man står likevel ikke helt uten rettigheter. Dersom selgeren har gitt feil opplysninger eller holdt tilbake viktige opplysninger om bilen så kan en likevel ha et krav i behold. Det samme gjelder dersom bilen er i dårligere stand enn man hadde grunn til å regne med ut fra pris, alder, kilometerstand og forholdene ved kjøpet ellers.  

Det er litt lavere terskel for å gjøre gjeldende mangel ovenfor en bilforhandler, da forbrukerkjøpsloven er litt lempeligere enn kjøpsloven på dette punktet. Man må også sannsynliggjøre at feilen ved bilen forelå ved overtakelsen selv om den viser seg først senere. Men ved kjøp fra forhandler så sier loven at feil som oppdages innen seks måneder som hovedregel skal antas å ha eksistert ved overtakelsen. Videre så kan man ikke reklamere over feil som selgeren har opplyst om i forbindelse med salget da disse opplysningene er en del av avtalen. Videre så vil vanlige slitedeler normalt ikke utgjøre en mangel.

Heving eller prisavslag?

Man bør reklamere skriftlig kort tid etter at man har oppdaget mangelen, og dersom man ønsker å heve kjøpet så må man i tillegg varsle om dette. Selgeren har krav på å forsøke å rette mangelen før prisavslag og heving er aktuelt. Noen ganger medvirker ikke selgeren til å rette mangelen, eller det er ikke mulig å rette opp i forholdet, for eksempel der det viser seg at bilen er bruktimportert eller eldre enn den ble solgt som. Da kan det være aktuelt med prisavslag eller heving. Heving er det mest inngripende utfallet av en mangelsak, så det er høyere terskel for heving. Du kan lese mer om heving av bilkjøp på biladvokat.no.

Det vi har sett en del siste årene er at vi får mye henvendelser om dårlig rekkevidde ved elbiler, og det er mange som klager over forsinkelse ved levering av nye biler. Nyere biler har mye mer avansert elektronikk enn eldre biler, og en del uheldige kjøpere av nyere mandagsbiler kan oppleve at det stadig dukker opp elektronikkfeil og varsellamper som de må inn på verksted og feilsøke.

Selgers rettigheter ved salg av bruktbil

Det første man bør avklare som selger, dersom man får en reklamasjon på bilen man har solgt, er hvorvidt reklamasjonen er fremsatt for sent. Den absolutte fristen er to år hvis reglene er innenfor kjøpsloven (se ovenfor), og fem år om man følger forbrukerkjøpsloven. Er det reklamert senere enn dette så kan kravet avvises.

En reklamasjon på bilkjøpet skal videre være fremsatt innen rimelig tid, og rettspraksis har tolket dette som omtrent tre måneder etter at man ble kjent med eller burde blitt kjent med mangelen. Er det ikke reklamert innen denne fristen kan man avvise kravet som for sent fremsatt.

Dersom det er reklamert innenfor fristen så må en vurdere om det er hold i kravet. Hva var avtalt? Var det avtalt at bilen ble solgt som det sto? Var det en nyere bil, hvor kunden kunne forvente mer enn av en eldre bil? Mangelen må også ha vært til stede på tidspunktet for overtakelse av bilen. Videre går det normalt ikke å reklamere på normale slitedeler. Du kan lese mer om selger rettigheter ved bilsalg ved å følge lenken under:

https://www.biladvokat.no/selgers-rettigheter-ved-salg-av-bruktbil/