Gå til sidens hovedinnhold

Den umulige oppgaven

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ved Kommune- og Fylkestingsvalget i 2019 valgte Vardøværingene en ny posisjon bestående av MDG, Senterpartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti.

Vi dannet styringsgruppen for Vardø Kommune, med mål om å få de beste folk i de beste posisjoner.

Vi satt raskt i gang med arbeidet vedrørende en ny ytre molo, og vyer om å få denne inn på Nasjonal Transportplan.

Ordfører Ørjan Jensen startet prosjektet, og vi laget forskjellige videosnutter for distribusjon til sentrale politikere. Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti hadde fylkesårsmøter på samme lokasjon og til samme tid. Dette skulle vise seg å bli en gunstig situasjon, da vi fra Vardø fikk begge partier til å ha ytre molo som prioritet nr. 1 på Nasjonal Transportplan(NTP). Tidligere leder i Vardø SV, Morten Wilhelmsen, gjorde en fantastisk innsats i sin fylkesgruppe med saken.

Jeg, som fylkespolitiker for Sp, løftet saken inn i Senterpartiet sin gruppe, og fikk gehør og forståelse for nødvendigheten av ny molo i Vardø. De tre representantene fra Sp sin gruppe innen samferdsel, har i etterkant sloss for oss utrettelig. Ved støtte fra AP og SV i saken, gikk så prioriteringen, som den var fra fylkesårsmøtene, gjennom i fylkestinget.

Jeg ønsker virkelig å berømme mine knallgode partifeller i etterkant av dette. Takk til Kurt Michalsen, Fred Johnsen og Marlene Bråthen for sitt enorme engasjement og harde arbeid, uten dere hadde dette neppe vært en realitet.

Så kom altså beskjeden som vi hadde håpet på, men overhode ikke forventet…

Vardø får sin Ytre molo! Etter 130 år med havneforhold som på åpne havet, sunkne fartøy, og med hjertet i halsen på nordavær, blir det endelig en realitet. Det vil blant annet bety enormt mye for fiskeflåten her, og vi må nok belage oss på en mye større fremmedflåte som drifter herfra i framtiden, siden Vardø ligger best til av alle fiskeplasser langs Norges kyst. Mange har ønsket å ro herfra, men har sett det som umulig på grunn av de elendige havneforholdene vi har hatt.

Det vil bety mye for fiskeindustrien, som igjen vil få et oppsving da mere råstoff vil bli landet her, og muligheten for å produsere råstoffet vil igjen være til stede. Utover disse faktorene vil vi få mange nye muligheter med de nye havneområdene som vil følge av denne nye utbyggingen.

Det slår meg litt når jeg sitter og skriver dette, at da vi dannet det nye kommunestyret, så ble koalisjonen latterliggjort, hånet, og fortalt at vi aldri ville kunne gjøre ting bedre enn våre forgjengere.

Vel, etter 1,5 år som styringsgruppe for Vardø Kommune, er det hyggelig å kunne presentere den største satsingen på byen vår siden tunellen som ble påbegynt i 79. Jeg vil også nevne realiseringen av bobilcamp, tømmestasjon, indre molo, redningsskøyte tilbake for fast stasjonering, renovering/riving av gamle bygg/anlegg, satsing på nybygg for fiskeindustrien, renovering av kaier, støtte opp om mekanisk verksted som vil etablere slipp/heis for båter, ny kai og nytt rørsystem i Kiberg som vil forhindre flom, samt gode støtteordninger som næringslivet kan benytte seg av.

Jeg vil videre frembringe en takk til Vardø Arbeiderparti, da jeg vet at også de har gjort sitt ytterste for ytre molo. De har hatt god dialog med blant annet fylkesråd for samferdsel, Kristina Hansen (AP), og jeg vet at også hun har frontet ytre molo svært godt framfor departement og statsråd.

Til sist vil jeg bare påpeke at jeg er skikkelig stolt av oss Vardøværinger og over den jobben vi har gjennomført. Jeg er stolt av å få være kommunestyrerepresentant, samt muligheten til å være en del av arbeidsgruppen som får være med på å utvikle vår elskede kommune. Resultatet i saken vedrørende ytre molo viser til fulle hvor sterke vi er når vi står tverrpolitisk sammen om de store linjene for kommunen og for byen vår.

GRATULERER MED GJENNOMSLAG FOR NY YTRE MOLO I VARDØ

Kommentarer til denne saken