Dårlig vær har preget store deler av Nord-Norge i det siste, blant annet var E6 over Saltfjellet og Sennalandet rammet tidligere i uken. Nå ber Veitrafikksentralen (VTS) i Nord-Norge folk om å forberede seg på tøffe og skiftende vær- og føreforhold i helga.

– Vi har ikke grunn til å gå ut med en generell oppfordring om å holde seg hjemme, og forholdene varierer selvsagt. Men dette er nok helga for å tenke seg ekstra om før man planlegger turer, særlig via fjelloverganger, sier driftsleder Siril Veiåker-Nilsen på Vegtrafikksentral nord.

Skiftende vær

Hun minner om at selv om det kan være fullt forsvarlig å legge ut på en kjøretur fredag kveld, er det ventet vanskelig vær flere steder lørdag.

– Det viktigste er at de som velger å kjøre, er forberedt på at forholdene kan forandre seg. Kanskje blir det vanskelig å komme seg dit du planlegger, og folk må i alle fall ta med seg rikelig med drivstoff, varme klær, mat, drikke – og en god porsjon tålmodighet, sier Siril Veiåker-Nilsen.

Kan bli utfordrende

Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt i Bergen, Magni Svanevik, gir VTS rett i at det kan bli utfordrende på veiene. Det ventes omtrent like sterke vinder som det var tidligere i uka, da flere veier ble stengte og kolonnekjørte. Likevel er det ikke sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i Finnmark.

– Det er mye vind, og det er snø som er ventet. Det kan absolutt bli vanskelige kjøreforhold, sier Svanevik.

Løpet av natt til lørdag skal det blåse opp, først i vestlige deler av fylket. Kraftig vind, opp i full storm styrke er ventet på kysten.

Senere på kvelden vil vinden spakne noe, men det vil fortsatt være vindfullt.

– Det er ikke mye så mye mer enn stiv- eller liten kuling som skal til før det blir vanskelige kjøreforhold og redusert sikt, minner meteorologen om.

Venter snø

Bygeværet kommer spredt. De ventede nedbørsmengdene er ikke all verden, men det kan komme mellom to og åtte centimeter snø på fjellovergangene. Høyt oppe i fjellene kan det komme opp til 15 centimeter.

– Temperaturen på kysten kommer til å legge på tre-fire minus, og ned til sju minus lenger øst og i innlandet. Det blir kaldere enn det har vært i de siste dagene, sier Magni Svanevik.