«Den freden og stillheten som folk i flere generasjoner har søkt her oppe, vil for alltid være borte»

SKAL REVIDERES: Sør-Varanger kommune har forslag til ny forskrift for kommunalt løypenett ute på høring, slik at folk kan si sin mening om de foreslåtte løypene.

SKAL REVIDERES: Sør-Varanger kommune har forslag til ny forskrift for kommunalt løypenett ute på høring, slik at folk kan si sin mening om de foreslåtte løypene. Foto:

Av
DEL

MeningerLøypa som er foreslått fra Bugøynes til Bugøyfjord går i et terreng som i høyeste grad kan betegnes som et villmarksområde i vår kommune. Området Stuorrajávri/ Lahenjärvi/ Storbuktvann er et lett tilgjengelig turområde som benyttes mye om vinteren av skigåere som enten bare er på skitur, eller som kombinerer skiturer med isfiske på vannet. Noen har også som mål å ta seg opp til flyradaren. Det er folk både fra sørsida og nordsida av Varangerfjorden som bruker området.

Landskapet er et fantastisk arktisk fjellområde hvor man kan treffe, og særlig vinterstid se spor av, stort sett de fleste dyrene som finnes i vår fauna (jerv, gaupe, rev, hare, røyskatt, rein, oter, elg m.m.), det samme gjelder for fugler i området. Ikke minst kan man høre lyden av rype, ravn og andre fugler da det ikke er scootertrafikk av betydning på Storbuktvann. Det er et eldorado for alle som ønsker å nyte stillheten i naturen.

At dette er et område som i årevis har vært brukt av skigåere, kan man også se ved å studere «Turkart for Sør-Varanger» fra 2007. Der vil man se at det er merket av en skiløype som går opp fra Korsbekken (E 6) til Storbuktvann, over vannet og heltfram til der scooterløypa er foreslått med sin avstikker til vannet.

Dersom man legger løypa til Storbuktvann og dermed tillater frikjøring på det forholdsvis store vannet, noe som også er med i forslaget, vil dette området forandres fullstendig. Den freden og stillheten som folk i flere generasjoner har søkt her oppe vil for alltid være borte.

Vi skjønner selvsagt at en snøscooterløype til Bugøynes vil være med på å fremme vinterturismen i bygda, og ikke minst sikre arbeidsplasser. Særlig er det snakk om at finske scooterturister skal kunne kjøre helt fra Finland og ha sitt endepunkt i Pikku Suomi ved Varangerfjorden. Men at det skal være nødvendig å la snøscooterne få tilgang på hele Storbuktvann, det forstår vi ikke.

For folk fra Bugøynes er dette faktisk det nærmeste, og stort sett det eneste, stedet hvor man lett kan komme til et flott sted hvor skiene kan brukes fornuftig. Andre steder på Bugøynesfjellet er skigåing mest for ekstremsport å regne på grunn av det kuperte terrenget, og lite egnet for vanlige mosjonister og turgåere. Og egentlig har vel skigåere en slags gammel hevd på området siden de har brukt det fra tida lenge før snøscooterne gjorde sitt inntog.

Uansett kan det ikke være god politikk å ta også dette området fra folk som liker å gå på ski og gi det til snøscooterbrukere i en tid hvor resten av verden, og ungdommen spesielt, roper og streiker for en grønn framtid? Så derfor foreslår vi en liten omlegging av den foreslåtte løypetraseen. Man kan spare Storbuktvann-området og la det være et friområde for turgåere med ski ved å la scooterløypa følge den linja vi har prikket opp på kartet.

NYTT FORSLAG: Artikkelforfatterne tar til rode for at skuterløypa kan legges der den rødstriplede linjen er.

NYTT FORSLAG: Artikkelforfatterne tar til rode for at skuterløypa kan legges der den rødstriplede linjen er.

Den følger da delvis den gamle kraftlinjetraseen direkte til Fingervannet, uten avstikkeren til Storbuktvann. (Se vedlagte kart).

Scooterbrukere som ønsker å drive isfiske på Storbuktvann kan parkere skuteren på Fingervann og ta seg opp med ski til Storbuktvann. Det er en overkommelig oppgave for de fleste og tar vel et kvarters tid. Bra for psykisk og fysisk helse skal det visstnok også være. Også scooterbrukere må snart begynne å innse at man ikke kan få både i pose og sekk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags