«Det er farlig når aksjonister opphøyer seg selv til talsmenn for det sanne folket, og mennesker med andre meninger blir stemplet som forrædere»

MOT SAMMENSLÅING: ForFinnmark har vært en svært tydelige på hva de mener om regionreformen: fra venstre: Nestleder Torill Olsen og styremedlem  Arne Pedersen fra organisasjonen ForFinnmark, advokat Geir Johan Nilsen og gruppeleder i Finnmark Arbeiderparti Remi Strand under en pressekonferanse om prosessvarsel.

MOT SAMMENSLÅING: ForFinnmark har vært en svært tydelige på hva de mener om regionreformen: fra venstre: Nestleder Torill Olsen og styremedlem Arne Pedersen fra organisasjonen ForFinnmark, advokat Geir Johan Nilsen og gruppeleder i Finnmark Arbeiderparti Remi Strand under en pressekonferanse om prosessvarsel. Foto:

Av
DEL

MeningerDiskusjonen på sosiale medier om sammenslåingen mellom Troms og Finnmark reiser viktige spørsmål ved hvordan vi snakker om og til hverandre, og de langsiktige effektene av et brutalt debattklima. Både Porsanger-ordfører Aina Borch og Stortingsrepresentant Inga Lill Olsen har levert viktige refleksjoner om dette.

Kronikk av ForFinnmark: – Hvorfor svikter 6 ordførere både folket og partiet sitt?

Finnmark er befolket av mennesker med stolthet over historien, kulturen og storslått natur. Vi har blitt glade i et Finnmark som viser raushet og storsinn, humor og selvironi. Men organisasjonen «For Finnmark» har gjennom sin kampanje ført debatten inn på et blindspor som er alt annet enn varm og inkluderende.

Tonen i debatten har blitt iskald og ekskluderende. Man ser en sterk vilje til å sjikanere annerledes tenkende. Minst like faretruende er det at organisasjonen For Finnmark har opphøyd seg selv til det sanne folket, og gjør seg til talsmenn for en slags autentisk folkevilje.

Les også: Ingalill (Ap) mener sammenslåingen er lovlig, og nekter for å ha kuppet Ap. «Hvem vil frivillig bli kalt for quisling, landssviker og Judas?»

Dette er, sammen med stemplingen av meningsmotstandere som quislinger, svikere og forrædere, helt ødeleggende for det frie ordskiftet som tilhører et demokrati. Mange har blitt redde for å uttrykke sin mening. Vi ser også en økende forakt for redaktørstyrte medier som ikke bekrefter egen oppfatning.

Man må saktens kunne spørre seg hvordan noe så trivielt som en administrativ sammenslåing av to fylkeskommuner nesten uten makt, kan få  folk til å gå helt av skaftet og tro at deres identitet blir borte, og hva verre er; utløse et debattklima som fører til sterk polarisering og fiendskap i vår egen landsdel.

Kronikk av Porsanger-ordfører Aina Borch: Jeg finner meg ikke i å bli skjelt ut som en forræder og en Quisling

I dag er det blant annet en facebook-side som danner det nasjonale fotavtrykket i Finnmark. Vi tror dessverre at den mørke tonen og utskjellingen av annerledes tenkende i dette universet, har vært kontraproduktivt for Finnmark.

Denne offentligheten har ikke fremmet Finnmarks interesser, men tvert imot vært til skade. Det har trolig også påvirket synet på Finnmark, og ikke minst Finnmark sine relasjoner til de nære omgivelsene.  

Det er et tankekors for å si det mildt, med den aggresjonen vi ser mot avvikende oppfatninger, at Finnmark var arnestedet for de store perspektivene med tanke på handel, det grenseløse Nordkalotten, og vennlig menneskelig samkvem som Pomorhandelen og Barentssamarbeidet.

Kronikk av Willy Pedersen: Umåtelig trist og uforståelig av Finnmark Ap

En av de tingene vi er stolte over i Norge, er at vi ikke vil ha en samtale der det finnes bare ett svar, der det ikke finner noen rom for nyanser, der du enten er med eller mot. 

Men i sammenslåingsdebatten, ikke minst de siste dagers angrep på tillitsvalgte i Finnmark Ap, har man til de grader overskredet en terskel for hvordan man synes det er akseptabelt å karakterisere andre mennesker.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags