«Vi kan dessverre ikke forvente at Frp sin finnmarksrepresentant på Stortinget vil bidra til å redusere klimakrisen eller sikre økt verdiskapning i Dyfjord eller øvrige kystsamfunn i Finnmark»

Bengt Rune Strifeldt og Siv Jensen

Bengt Rune Strifeldt og Siv Jensen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sist torsdag hadde NRK Finnmark en liten klimadebatt i sin morgensending mellom Kristin Mørch og stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt. Sistnevnte kom her med påstander som jeg gjerne vil kommentere.

De fleste av oss, inklusiv Frp-politikere og delvis også Trump, har innsett at klimakrisen er menneskeskapt. Et av de viktigste grepene som må gjøres for å stoppe den globale oppvarminga, er å redusere utvinning av olje og gass til et minimum og stoppe brenning av olje til oppvarming. Men der er tydeligvis ikke Strifeldt som i sendinga hevdet at utvinning av norsk olje og gass er blant de mest klimavennlige utvinninger og reneste gasser i verden og som vil være med å bidra til det grønne skiftet.

Det er virkelig ille at han gjentar gamle bløffer. For det første er det ikke under sjølve utvinninga vi har de største CO2 utslippene, det er når olja brennes til sist i verdikjeden.

Men har vi de laveste utslipp ved produksjon? Miljødirektoratets beregninger viser at Norsk oljeproduksjon har et utslipp på 63 kg co2 pr enhet, mens gjennomsnitt i Midtøsten er på 51 kg. Det internasjonalt anerkjente forskningsinstituttet Carnegie viser til at noen av verdens største oljefelt har et utslipp nede på 30 kg. La meg minne om at utslippene på Brage har utslipp på 215 kg og Veslefrikk har 271 kg.

Det er altså direkte feil det Strifeldt hevdet. Og enda verre er det når vi vet at FRP ønsker økt norsk oljeproduksjon, samtidig som FN sitt klimapanel har synliggjort at verden må redusere sine klimautslipp med 50 % innen 2030.

Men Strifelt gir seg ikke der. Mørch påpekte i debatten at den havgående fiskeflåte bruker dobbelt så mye drivstoff pr tonn landet fisk som kystfiskeflåten, og dermed også forurenset tilsvarende mer. Mørch sin påstand er godt dokumentert av NTNU,FHF m/fl (trålere 0,34l/kg – kystfiskebåter 0,049 l/kg)

Strifeldt derimot hevdet at det var stikk motsatt og argumenterte for økt fokus på trålere slik hans fiskeriminister også ønsker.

Vi konstaterer at Norge har økt sine klimagassutslipp med 2,4 % fra 1990 til 2016, og vi har eksportert millioner av tonn med CO2 i form av olje og gass og økt vårt materielle forbruk. Samtidig har samla klimagassutslipp i EU sunket med 22.6 % mellom 1990 og 2016.

Norge har både økonomisk bærekraft og teknologimiljøer til å utvikle ny miljøteknologi og arbeidsplasser, men den politiske viljen mangler. Strifelt viste oss torsdag morgen at han lukker øyene slik Trump også gjør og vil ha mer produksjon av olje og gass. Det er uansvarlig ansvarsfraskrivelse.

Vi kan dessverre ikke forvente at Frp sin Finnmarksrepresentant på Stortinget vil bidra til å redusere klimakrisen eller sikre økt verdiskapning i Dyfjord eller øvrige kystsamfunn i Finnmark.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken