«Poenget er IKKE at kommuneoverlegen går av på dagen!»

SLUTTET: Kommuneoverlege Per Walter Tynæs sa opp som kommuneoverlege i Båtsfjord.

SLUTTET: Kommuneoverlege Per Walter Tynæs sa opp som kommuneoverlege i Båtsfjord. Foto:

Av
DEL

MeningerTorsdag 28.mars var det en en artikkel i Finnmarken som med store bokstaver skrev at kommuneoverlegen i Båtsfjord sa opp og gikk på dagen. Det ble massive støtteerklæringer til legen fra mange Båtsfjordinger og det varmet en søring med hjerte i Finnmark. Hovedbudskapet i artikkelen var dog tre fagforbunds alvorlige bekymring for arbeidsmiljøet i Båtsfjord.

Hvorfor er jeg så glad i Finnmark og spesielt Båtsfjord. Det er kanskje naturen, innbyggerene/pasientene jeg gjennom 15 år har lært å kjenne, vær og vind og mere til.

Jeg har ved flere anledninger vært heldig med været og reist ut til Båtsfjords fødested, Makkaur. Helt ytterst på Makkaurhalvøya, et forblåst og karrig landskap. Når du står der en sommerdag og skuer ut over noen små gressletter, hustufter,kjerrevei med stein som er båret og tilpasset av menneskehender, vannrenner i stein, så blir man nærmest andektig. Hvem var de som bodde her og senere befolket Båtsfjord.

Eivind Berggrav biskop i Hålogland bispedømme skriver i boken «Spenningens land» fra 1937 om Makkaur som han besøkte i 1934 ,etter å ha lagt ut i en fiskeskøyte fra Vardø.

På den tiden bodde det 102 mennesker der. «småkårsfolk» De ville ha kirke der og biskopen gjorde en visitas.

Fisker Bernhard Hansen på 70 år tok i mot biskopen. Han viste han jorden hans som var den eneste jorden som fantes i Makkaur. Skrale greier tenkte biskopen. Men jorden er ikke herfra repliserte B.Hansen. Biskopen slo dobbelt spørsmålstegn inni seg-«ikke herfra»??. Makkaur er en eneste stor ur,jevnet ut med mindre stein så vidt fremkommelig noen steder. Gamle Hansens far begynte å bære jord ned fra myrene på fjellet i ryggsekken. Siden rodde han og kona innover til Båtsfjord og hentet jord derfra-som de bar opp fra støa. År etter år gjorde de dette, en ryggsekk nå og en båtladning da. Til slutt ble det et kufor av det. De store steinene-de er jo som småhus et par av dem- rådde de ikke med. Derfor torvkledde de dem. Og nå gror det gras der også. Da de unge tok i med, ble det til slutt to kufor, og steingjerdet rundt herligheten har de derfor gang på gang måtte utvide. Nå kunne de skaffe melk. Tenk to kuer i Makkaur!

Det er ikke rart man blir andektig. Det var beinharde tider. I dag lever vi i et velferdssamfunn skapt av personer som B.Hansen og hans like.

Hvorfor er Norge et av de beste landene å bo i. Hva er våre sosialdemokratiske kjerneverdier. Det er gratis utdanning og helsetjenester, sjenerøst velferdssystem og sterke fagforeninger. Velferdssamfunnet er tuftet på et likeverdig samarbeide mellom arbeidsgiver og ansatt.

Når tre fagforbund som representerer 240 av de ansatte i Båtsfjord kommune opplever at det er store utfordringer med dette samarbeidet og det er skapt en fryktkultur, er det grunn til bekymring og man forventer at kommunen / arbeidsgiver tar dette alvorlig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags