«De trenger all hjelp de kan få for å lokke investorer til å satse på dette omstridte prosjektet»

Etter sitt besøk i Kvalsund beskyldes næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) for å spille poker med folks framtid. Bildet er fra et tidligere besøk i Sør-Varanger.

Etter sitt besøk i Kvalsund beskyldes næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) for å spille poker med folks framtid. Bildet er fra et tidligere besøk i Sør-Varanger. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Åpent brev til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

DEL

LeserbrevDet var hyggelig at du tok deg tid til å besøke Kvalsund for å hjelpe Nussir, Hammerfest Næringsforening og kommunen med å selge inn planene for kobbergruva. De trenger all hjelp de kan få for å lokke investorer til å satse på dette omstridte prosjektet. Folkemøtet var svært godt besøkt, og det ble presentert mange luftige planer og infløkte (litt uleselige) plansjer. Forholdene i fjorden ble belyst og drøftet. Men det vesentlige momentet om økonomi ble glemt eller utelatt. Jeg har derfor noen spørsmål:

Kvalsund Kommune (som ved årskiftet slås sammen med Hammerfest kommune) og Nussir ASA må gjøre betydelige grunninvesteringer for å få investorer interessert. Uten langsiktige investorer blir ikke prosjektet mer enn de planene de er i dag, og grunninvesteringene vil være helt eller delvis tapt. Dette tapet vil Hammerfest kommune bli nødt til å overta og det er en økonomisk usikkerhet vi som bor her må bære. Vil du på vegne av regjeringen bidra til å dekke dette eventuelle tapet?

Du gjentok flere ganger at «verden trenger kobber» og at vi må bidra til «det grønne skiftet». Altså ønsker du med dette å bidra til en global satsing bort fra forurensende og fossil energi og over til langt renere elektrisk drift av motorer, biler etc. Det er bra! Du forutser altså at dette vil føre til en enorm etterspørsel etter mere kobber, og at prisene da vil stige i markedet. Kobbergruva i Kvalsund kan bli en gullgruve. Hvorfor da satse på den delen av kobberproduksjonen som har dårligst inntjening og størst konjunkturmessig usikkerhet? Dette er et spørsmål alle med litt erfaring innen norsk bergverk- og smelteverksindustri ønsker svar på.

Gruvedrift for eksport av råmalm er ikke like gullkantet som produksjon og salg av de ferdigvarene som verdensmarkedet etterspør. Norge har ikke et eneste smelteverk for kobber, og råmalmen skal sendes ut av landet. Hvis du som næringsminister hadde hatt tro på eget fyndord om "Det Grønne Skiftet" burde du lagt til rette for en lokal eller i det minste en nasjonal industri for oppredning, smeltning, gjenvinning og bearbeiding til salgbare kobberprodukter. For det er der pengene er, og profitten er størst.

Vil du bidra til det, og hvordan?

Du kommer sikkert til å svare at det ikke er regjeringens oppgave å drive med gruve- og smelteverk, og det skjønner alle. Det er ikke det jeg mener. Her snakker vi om en naturressurs på lik linje med olje og gass. Det er bare å hente den ut. Ved å bruke samme Jens Evensen-modell som bidro til det norske oljeeventyret på 70-tallet kan du som statsråd bidra til å bygge opp en norsk industriklynge rundt denne naturressursen, som sikrer en helhetlig forvaltning og produksjon fra grunnfjell til ferdigvare. Gjenvinning og omsmelting av skap-kobber kommer også garantert til å bli en vekstbransje. Og da må Norge ha et smelteverk for kobber, som kan gi samme synergi-effekten som norsksmeltet stål og aluminium. Vil du bidra til dette?

Slik saken står nå er det alt for mange ubesvarte spørsmål, og mange av dem ligger fortsatt til behandling i forvaltningen. Folkemøtet i Kvalsund bidro lite til å trygge nattesøvnen til direktør Rushfeldt, Kvalsund eller Hammerfest sine ordførere, reindriftssamene, laksefiskerne eller alle vi andre som bor her. Og jeg ble litt skuffet over at du kom og dro uten å legge igjen noen økonomiske garantier for trygghet eller visjoner ut over å få gravd malm ut av fjellet.

Du som minister har som kjent verdens største visakort og nøkkel til statskassa, og burde som god høyremann bidra til å bygge landet langsiktig. Ikke bare reklamere for et relativt usikkert prosjekt som noen ukjente investorer kanskje kan tjene seg enda rikere på. De bor ikke her, men flytter pengene sine etter behov på de internasjonale børsene. Mange mener at Nussirsaken er et høyt spill med alt for stor risiko og lite gevinst i potten. Spiller du poker med en fjord og folks framtid, Torbjørn Røe Isaksen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags