«Brukere av narkotika skader normalt ingen andre enn seg selv»

IKKE VERDIG: Behandling av rusmisbrukere er ikke verdig, mener forfatteren. Illustrasjon.

IKKE VERDIG: Behandling av rusmisbrukere er ikke verdig, mener forfatteren. Illustrasjon. Foto:

Av

Historien vil dømme oss.

DEL

LeserbrevMan kan være for eller imot legalisering av narkotika, men måten politiet i dag behandler (mis)brukere på er ikke verdig.

Politiet har den siste tiden gjennom gjentatte innlegg på Twitter demonstrert en praksis hvor det tydelig fremgår at man ikke kan være trygg på at politiet er der for å hjelpe folk i nød. For eksempel om du har sovnet av utendørs om vinteren, da kan du være trygg på at politiet ikke er der for å hjelpe deg, men for å straffe deg. Ville du ringt politiet og bedt om hjelp neste gang?

Det er utvilsomt at brukere av narkotika skader normalt ingen andre enn seg selv, og når man skader kun seg selv er det normalt ansett som et helseproblem. Drikker eller røyker du for mye har du et helseproblem, du er ikke kriminell i kraft av å bruke rusmiddelet. Ved bruk av narkotiske stoffer har samfunnet trukket en linje og sagt at det ikke bare er ulovlig å oppbevare narkotika, men også å bruke det.

Dette betyr at politiet har skjellig grunn til å arrestere deg og ransake deg og huset ditt om de tror du har brukt. Dette mener politiet er til det beste for samfunnet. Men er det egentlig det?

Politiet mener de jobber knallhardt for å beskytte brukere av narkotika mot seg selv, men måten de gjør det på er ved å straffeforfølge alle som misbruker stoff. Deres argumenter er at du skal frykte straffen, ikke nødvendigvis det moralsk gale i bruken av stoffet. Det meste annet som er ulovlig i samfunnet er forbudt fordi samfunnet anser handlingen som umoralsk, med narkotika er det ikke samme logikk som gjelder.

Trusselen mot ungdommen er at om du bruker narkotika blir fremtiden din ødelagt, men det er primært på grunn av straffereaksjonene og ikke bruken i seg selv. Drikker du deg sørpe full blir du kjørt hjem til mor og far, tar du en joint skal fremtiden din ødelegges.

Dagens ungdom er intelligente, de gjennomskuer de sirkulære argumentene fra politiet når de kommer på skolen for å skremme ungdommen bort fra narkotika. Det gjør at holdningene til lettere rusmidler som cannabis liberaliseres, fordi skremselspropagandaen ikke lenger fungerer.

Måten politiet svarer på er å aggressivt gå etter alle som de tror at bruker narkotika, samtidig som det er flere måneders ventetid for å anmelde voldtekt. Politiet klager over for lite ressurser til å etterforske alvorlig kriminalitet, samtidig velger de å bruke tid og ressurser på å ta de svakeste i samfunnet. Kan det være fordi det er enkelt? Det er enkelt å ta opp oppklaringsstatistikken ved å plage narkomane, men gjør det samfunnet bedre?

Politiet setter seg selv i en dyp tillitskrise gjennom måten de opptrer på, samfunnet kan ikke stole på at de vil prioritere å hjelpe folk, men heller går etter enkle forbrytelser og de svakeste i samfunnet. Her må vi forvente at politikerne kommer på banen og instruerer politiet om å prioritere alvorlig kriminalitet fremfor å ransake tilfeldige folk på gaten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags