Trollene ut i lyset – det er ikke bare mannfolka som slår, Randi

Illustrasjonsbilde.

Illustrasjonsbilde. Foto:

Av

Jeg kan være dels enig med Randi Breivik.

DEL

KAMPANJE: iFinnmark+ i fem uker for kun 5 kroner!

LeserbrevHvis jeg skal ha et slags nyttårsønske for 2017, så måtte det være at folk begynte å bry seg mer, skrev iFinnmark-spaltist Randi Breivik om menns vold mot kvinner og at få ser ut til å bry seg.

Mye av det hun skriver her er jeg veldig enig med, men jeg er uenig med vinklingen.

Vi kjenner alle noen:

Vi kjenner alle en eller annen kvinne som har fått seg en på kjeften av samboer eller ektemann. Noen av oss kjenner noen som er systematisk trakassert og utsatt for fysisk og psykisk vold av sin ektemake eller partner.

Fysisk og psykisk terror som ødelegger en bit for bit, til man til slutt ikke er annet enn en vond klump som er blitt mester i å skjule sannheten for omverdenen. For ikke snakke om mester i løgn og oppfinnsomhet for å unnskylde brudd i armer, blåveis eller kanskje som verre er.

Nettroll og troll skal ut i lyset.

Det er noe jeg håper skjer mer og mer i fremtiden. Både ved at vi bryr oss, men også fordi vår deltakelse på internett blir mer og mer gjennomsiktig. Mye takket være sosiale medier og deres eiere, men også fordi politi og offentlige etater har mer oversikt (noen mener dette er storebror ser deg!) over hva som foregår i ditt liv.

Vi må for all del ikke glemme bygdetrollet.

Mange mishandlede kvinner og menn har en god del å takke bygdetrollet for. Rett og slett fordi noen ganger er det «sladderen» som har reddet livet deres, ved at «ALLE VET» hvem som slår.

Noen trekkes mot vold:

En ting vi ikke kan komme utenom er disse som til tross for både andres advarsel, og bygdetrollets sladder, velger bli sammen med en som utøver vold. Dette må være er reformasjonssyndrom: VI skal bli sammen så skal jeg vise alle andre, og så skal jeg bevise at JEG kan endre han eller henne. Min mor brukte si om en bekjent av familien, «Hun søker opp den typen menn». Og kanskje har min mor hatt mye rett om dette, for det er en kjensgjerning at kvinner som lever i vold og psykisk ofte ender i nye forhold med tilnærmet like menn, etterpå.

Hvorfor er en annen debatt som de lærde kan ta seg av.

Vinklingen er feil:

Det jeg IKKE er enig med Breivik om, er vinklingen om at menn utsetter kvinner for vold. Menn utsetter kvinner for terror. Menn drikker etc.

Jeg sier; Både menn og kvinner.

Jeg vet av heteroseksuelle menn som banker samboer.

Jeg vet av heteroseksuelle kvinner som banker samboer/ektemann.

Jeg vet om homoseksuelle menn som banker samboer.

Jeg vet om lesbiske damer som banker sin livspartner.

Jeg vet om innvandrer-menn som banker kone.

Jeg vet om innvandrerkvinner som banker både barna og mannen.

Vi må godta at voldsutøveren er et kjønnsløst vesen, og vold er ikke relatert til kjønn.

Det er ikke slik at menn slår og kvinner mottar.

Jeg hadde et raserianfall på bloggen min etter at politiet i Finnmark ble tilkalt da en mann ble banket opp av dama si. Det kan du lese HER.

Ifinnmark.no var raskt tilbake og ga meg tilsvar om at de IKKE tok lett på mishandling av menn, og endret faktisk overskriften og teksten. Politiet har jeg ikke hørt ifra, noe jeg synes er beklagelig. Jeg undrer fortatt om de tar lettere på mishandling når det er en kvinne som slå, enn når en mann slår.

VI må huske at menn har høyere terskel for å komme frem med at de utsettes for vold, voldtekt og seksuell trakassering. Det å sette seg inn i en offerrolle, og fremstå som et offer er enda et slag for ens maskulinitet. Degraderende og knusende for mange menn.

Jeg håper, som Breivik sier; At trollene kommer frem i lyset i 2017.

Og jeg håper at politiet og media har en kjønnsnøytral vinkling på vold i nære relasjoner og seksuell trakasseringssaker.

Men jeg håper også at venninner, venner, kompiser, mødre, fedre, brødre, søstre, tanter og onkler kommer på banen og forhindrer/sier ifra om den vold de ser. Uansett kjønn offeret har. Jeg håper fedre og mødre tar tak i sine døtre og sier at vold er aldri greit, at man ikke slår! Verken en mann eller dame. Jeg håper at venninner slutter å heie på venninner som banker en mann, eller som banker mannen sin. Jeg håper at alle voksne nå sier stopp til volden, og ikke snur ryggen til og begir seg inn på bygdetrollets sladderarena, og slutter seg til her. Jeg håper vi vil få flere tydelige mennesker som sier nei til vold i nære relasjoner uavhengig av kjønn!

ALLE KJØNN KAN MISHANDLE!

Nann Jovold-Evenmo

Likestillingsdebatant

Langhus

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags