– Vil være to år hvor Hammerfests befolkning knapt betaler skatt på sine eiendommer, mens Kvalsunds befolkning, og alle som har hytte her, må punge ut!

Foto:

Av

Urettferdig eiendomsskatt for Kvalsunds befolkning

DEL

LeserbrevDa vi i Kvalsund KrF stemte for kommunesammenslåing med Hammerfest, var noe av grunnen at Kvalsunds befolkning skulle få et lavere skatte- og avgiftstrykk. Bunnfradraget er såpass høyt i gamle Hammerfest kommune at eiendomskattenivået i praksis blir lavt for den enkelte husstand.

Overraskelsen var derfor stor da jeg leste saksfremlegget til sist møte i Fellesnemnda, hvor administrasjonen foreslo en toårig overgangsperiode for å harmonisere eiendomsskattesystemene mellom Hammerfest og Kvalsund. Og i disse to årene fortsetter Kvalsunds befolkning å betale de samme 5 promillene som de gjør i dag. Det vil altså være to år hvor Hammerfests befolkning knapt betaler skatt på sine eiendommer, mens Kvalsunds befolkning (og alle som har hytte her) må punge ut!

Eiendomsskatten i Kvalsund utgjør ca. 3 millioner kroner i årlige inntekter for kommunen. Det er lite penger i et budsjett på 1,4 milliarder, men eiendomsskatten kan utgjøre mye penger for de husstandene som må betale den her i distriktet.

Jeg fremmet derfor et forslag under møtet i Fellesnemda med følgende ordlyd:

«Fellesnemnda for Hammerfest/Kvalsund ber administrasjonen om å komme med et forslag på en senking av eiendomsskatten i Kvalsund kommune, slik at nivået vil samsvare i mest mulig grad frem til harmoniseringen av eiendomsskatteregimet i 2022.»

Forslaget mitt falt med 13 mot 3 stemmer. De som stemte for var to fra KrF og Høyres Alf Sakshaug. Resten av partiene stemte mot. Og ut fra debatten virket det som politikere fra Hammerfest syntes det var helt ok med to år forskjellsbehandling.

Jeg håper alle politikere fra gamle Kvalsund tar opp denne forskjellsbehandlingen i sine respektive parti. Det jeg kan garantere er at KrF kommer til å fortsette å jobbe for at Kvalsund befolkning skal ligge på samme eiendomskattenivå som gamle Hammerfest, og det fra sammenslåingen i 1/1 2020.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags