Lovløst lakseoppdrett

Av
DEL

LeserbrevOppdrettsnæringen er en trojansk hest. På avstand ser den ut som en fantastisk gave som fører med seg store beløp inn i slunkne kommunekasser. Men ser man nærmere etter, ser man at merdene i virkeligheten er forurensningsmaskiner.

De som sist har sett nærmere på denne trojanske hesten, forskerne ved forskningsinstituttet IRIS, gikk nettopp ut i NRK Finnmark med urovekkende funn: Det mest brukte lusemiddelet i oppdrettsnæringen, hydrogenperoksid, er enda verre for miljøet enn tidligere antatt.

Kort oppsummert: Giften som oppdrettsnæringen de siste årene har dumpet 120 000 tonn av i norske fjorder, dreper ikke bare lakselusen, men også krepsdyr, som for eksempel reker.

Mens næringen og myndighetene har påstått at giften har få miljømessige konsekvenser, så har rekefiskerne over flere år påpekt at bruken av hydrogenperoksid dreper livet i havet. Først nå har man forskning som påpeker det samme.

Dette må få konsekvenser for oppdrettsnæringa. Om jeg eller du dumper gift på land, regnes dette som miljøkriminalitet og straffes strengt. Når oppdrettsindustrien gjør det samme til havs, er det ingen reaksjon. Hvor er logikken i det?

MDG krever at de lovløse tilstandene innenfor oppdrettsindustrien tar slutt og at oppdrettsselskapene tar ansvar. I tillegg må politikerne dra hodet ut av sanden. Så lenge vi har en fiskeriminister og en miljøminister som er handlingslammet, må lokale politikere i fylket og kommunene ta ansvar. Lokalt må det settes strenge krav til oppdrettsselskapene og politikerne må vurdere om de fortsatt skal sette profitt over hensynet til miljø og dyreliv.

Nasjonalt behøves et øyeblikkelig forbud mot hydrogenperoksid, og innen 2025 bør alt oppdrett foregå i lukkede merder.

Fortellingen om grekerne og den trojanske hesten endte med død og ødeleggelse. Det samme er i ferd med å bli resultatet av oppdrettsindustrien. Tida for nye sjanser og tilgivelse er derfor over. Miljøkriminalitet er miljøkriminalitet, og oppdrettsselskapene kan ikke lenger få slippe unna med giftdumping og ødeleggelse. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags