«Finnmark – der elbildrømmer ikke blir virkelighet»

Av
DEL

LeserbrevDet er nå tre uker siden jeg flyttet til Finnmark. Møtet med natur og folk har vært fabelaktig, men én ting skuffet: Jeg kunne ikke kjøpe den bilen jeg ønsket og jeg kunne ikke ta det miljøvennlige valget jeg ville ta.

Med kollektivtilbudet og avstandene i Finnmark, er det å bo her uten bil enten dristig eller bare dumdristig. Derfor måtte bil anskaffes. Som miljøbevisst var det naturlige valget elbil, men det endret seg imidlertid da jeg tok en titt på oversikten over ladere i Finnmark.

I hele fylket finnes det ingen – null – hurtigladere. Det betyr at en potensiell elbilist må ha god tid om man skal kjøre en lengre strekning. Heldigvis finnes det semi-hurtigladere i Alta og Skaidi, hvor man bare må vente 1–3 timer på å lade. «Bare» skriver jeg fordi det nærmest er for et øyeblikk å regne sammenliknet med tiden man må vente om man skal lade på de få ordinære laderne i Finnmark. Da må man regne med 4–8 timer.

Dette må allikevel sies å være ren luksus for elbilisten sammenliknet med de mange strekningene i Finnmark uten lademuligheter.

Finnmark fylkes visjon er «Finnmark – der drømmer blir virkelighet». Videre heter det at «Gjennom samhandling og felles målrettet innsats bygd på humør, raushet og stolthet skal drømmene virkeliggjøres.» Dessverre hjelper verken humør, raushet eller stolthet når man går tom for strøm midt på Finnmarksvidda. Derfor ble det for meg med drømmen denne gangen.

Drømmen er imidlertid ikke død, og om fylkeskommunen vil gjøre drømmer til virkelighet, kan de gjerne starte med denne: En lik mulighet til å reise miljøvennlig, og hurtigladere ved alle knutepunktene langs veinettet i Finnmark. Der vil de stå som fyrlykter og vise leia mot et bærekraftig samfunn hvor alle har de samme mulighetene til å ta miljøvennlige valg, uavhengig av om man bor i Trondheim, Tromsø eller Lakselv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags