«Geir på villspor»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I innlegget «Dette er et nullsumspill, Ronny!» viser Senterpartiets Geir Adelsten Iversen med all tydelighet at han fortsatt er helt på villspor om reiselivsbedrifter og kongekrabbefiske. I tillegg unnlater han å svare på spørsmålet jeg stilte i mitt forrige innlegg: Vil Sp fjerne de 16 tonnene (av en totalkvote på 2000 tonn i kvoteregulert område)? Vi snakker altså om rundt 10 krabber ekstra på den enkelte fisker om man ikke tillater bedriftene denne type turistfiske etter kongekrabbe.

Geir; eksemplet ditt er jo også helt vilt, og feil. Bedriftene som skal drive med kongekrabbeturisme må være registrert i Brønnøysundregistrene og bedriftens formål må inkludere «turistfiske» eller lignende. Turister kan ikke på egen hånd drive fangst av kongekrabbe gjennom bedriftens tillatelse. De som har fått slik tillatelse, kan fiske 0,25 krabber per turist som deltar på safarien. Eksempelvis kan en gruppe med 8 turister lande 2 kongekrabber på en slik safari. Hver bedrift kan ikke fangste mer enn 500 kongekrabber hver måned. Når totalkvantumet på 16 tonn er beregnet oppfisket stoppes fisket. Beregninger fra Fiskeridirektoratet indikerer at man ikke vil nå et slikt tak.

Utviklingen i reiselivsnæringen i nord er svært positiv. For Finnmark har veksten vært på 11 prosent siden 2013. I de nordnorske fylkene utgjør reiselivet mer enn 10 prosent av næringslivets verdiskaping, mot et landsgjennomsnitt på om lag 5 prosent.

Det er et enormt potensial for vekst og nye arbeidsplasser innen turisme i Finnmark. Fylket har helt unike naturopplevelser å by på, og turister elsker opplevelser når de reiser. Kongekrabbesafari er nettopp et slikt tilbud. At Senterpartiets Geir Adelsten Iversen ikke ønsker å legge bedre til rette for nye arbeidsplasser i Finnmark er derfor for meg en gåte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags