«Dersom noen mener at dette er sunt, kan de prøve å regne ut hva lønnsveksten må være for at en gjennomsnittlig nordmann skal kunne kjøpe seg en bolig om 5, 10 eller 20 år»

Skyhøy kvadratmeterpris i Alta ble omtalt også i iFinnmark. Innfelt i saken er en faksimile av artikkelen om Inger Alette Eira fra DNB Eiendom.

Skyhøy kvadratmeterpris i Alta ble omtalt også i iFinnmark. Innfelt i saken er en faksimile av artikkelen om Inger Alette Eira fra DNB Eiendom.

Av

Eiendomsmarkedet i Alta er syk.

DEL

LeserbrevByråkrati er kunsten å gjøre det mulige umulig. I første omgang regulerer kommunen områder hvor man kunne bygget hus på en slik måte at man i realiteten ikke kan bygge hus der. I neste omgang øker tomteprisene pga. en regulert knapphet på tomter. Det fører til at de som vil eie sin egen tomt må ta kunstig høye lån, som fører til at du betaler mer til banken.

I en artikkel på NRK.no fra 5. november 2018 skrives det om høyere boligprisvekst i Alta enn i Oslo. Hvordan er det mulig? Vi i Liberalistene mener dette er symptomene av et sykt marked.

Inger Alette Eira fra DNB Eiendom i Alta mener naturligvis at Alta har et sunt boligmarked med en prisvekst på 6,1 % hittil i år. Dersom noen mener at dette er sunt, kan de prøve å regne ut hva lønnsveksten må være for at en gjennomsnittlig nordmann skal kunne kjøpe seg en bolig om 5, 10 eller 20 år.

En årlig prisstigning på 6 % gir en dobling av boligprisene ca. hvert tolvte år. Leiligheten Eira solgte vil om ca. 12 år koste kr 14.180.000. Er vi svært sjenerøse så kan vi være med på at lønnsstigningen vil være lik (noe den forresten ikke kan fordi vi da ikke lengre vil ha noen konkurranseevne igjen i dette landet) og en lønn på 400.000 vil da ligge på 800.000. Gapet i kroner mellom leiligheten vil da ikke være 6.690.000 men 13.380.000 kroner. Vanlige boliger til ca. tre millioner i dag vil da koste seks millioner.

I resten av landet har ikke prisveksten vært like «sunn». I Alta har man faktisk sett tomter selges for tett på to millioner kroner i løpet av de siste to årene, og det er helt klart et underskudd på boliger og boligtomter som sørger for slike tilstander i det fylket som har lavest befolkningstetthet i hele Norge. Skjønt, en slik prisutvikling er svært sunt for dem som profitterer på den …

Eiras arbeidsgiver, Norges største bank og delvis statseide DNB, ønsker selvfølgelig at prisene skal stige i evigheten. Det er jo deres interesse å tjene penger på stadig større boliglån. Men til og med de burde forså at det går en grense for hvor store lån Ola og Kari kan ha, gitt ut ifra deres inntekt.

Rente og lånekostnadene for Ola og Kari er en byrde de må betale i form av mere arbeid, tid og krefter. Rentekostnadene de betaler går rett til bankens profitt. Dette er tid og penger de kunne brukt på andre ting, som barn, barnebarn, ferier, eller hva enn de måtte sette pris på. På sett og vis jobber Ola og Kari for banken. Det samme gjelder bedrifter som kanskje ikke kan koste på seg for store lønnskostnader eller utvidelser fordi de må betjene unaturlige høye lån.

Det er en sannhet at det er en knapphet på boligregulerte tomter. Høye priser, og deretter høye lån er vanligvis resultat av et det er knapphet på noe. Det er en løgn at det er knapphet på tomter. Tomter i Alta og Finnmark burde vært mye billigere. Det er reguleringene, staten, FeFo og kommunen som er skyld i dette. Når ett ikke-produktivt ledd får diktere produktive ledd og folk sitt privatliv er vi på farlige veier.

Dersom vi vil ha lavere tomtepriser, flere innbyggere i Alta og flere mennesker som eier sine egne hus må bl.a. kommunen komme på banen og fjerne reguleringene slik at det ikke lenger er knapphet på regulerte tomter, slik at prisene kan synke og justere seg til et ekte sunt nivå hvor folk har råd til å betale for dem.

Dette er ikke bærekraftig, og med mindre Eira og de som tror dette er sunt ønsker at barna våre skal bo i 12 kvadratmeter store kott hvor de deler kjøkken, bad og vaskerom med et titalls fremmede mennesker så tror jeg ikke de mener dette innerst inne selv.

Norge er et høykostland med altfor mange reguleringer og avgifter. Vi er nødt å begynne å tenke på å redusere statens omfang. Per i dag er det ingen banker, eiendomsmeglere eller politiske partier som ønsker dette da alt dette kommer de til gode. Heldigvis finnes det et alternativ. Liberalistene vil stille til fylkestingsvalg for Troms og Finnmark, og en av våre fanesaker vil være å jobbe for å håndtere problemene FeFo og Finnmarksloven. Dette vil ikke bli enkelt, det vil kreve et samarbeid på tvers av partiene, men dersom fokus settes på dette er det ikke umulig. Det vil ikke være mulig å styre dette bedre. Disse problemene må fjernes dersom en ikke vil at nøyaktig det samme skal skje på nytt.

Ønsker du å kunne bo og leve rimelig i fylket med lavest befolkningstetthet i Norge? Ja, da vet du hvem som må få din stemme i 2019.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags