«Venstresiden har feil fokus i en sårbar tid der vi trenger alles drahjelp – også kapitalistene»

BILLIGE POENG: Truls Olufsen-Mehus mener Ap, SV og Rødt forsøker å skåre billige politiske poeng i en vnaskelig sak.

BILLIGE POENG: Truls Olufsen-Mehus mener Ap, SV og Rødt forsøker å skåre billige politiske poeng i en vnaskelig sak. Foto:

Av
DEL

LeserbrevKoronastøtte til næringslivet bør vi håpe at fører til overskudd! Alternativet er at vi går fra korona-krise til krone-krise til finanskrise med gale logiske slutninger på venstresiden.

AP, SV og Rødt vil ikke at bedrifter som får koronastøtte i vanskelige tider skal kunne gå med overskudd, med argumentasjon at det er fellesskapets penger.

Leder i Hammerfest KrF, Runar Enoksen, poengterte først den logiske bristen i en kommentar til saken at «alt henger sammen» og det kan se ut til at Ap har glemt deres eget mantra. Men hva ligger egentlig i det som høres så fornuftig og snilt ut - det å pålegge «slemme, pengegriske kapitalister» null i utbytte?

Som en start burde Oljefondet føre til uendelig selvforakt blant partiene ovenfor, fordi fondet topper selvmotsigelsen i logikken deres: fondet involverer forurensende olje, globale klimautslipp og enorme investeringer i bedrifter eiet og drevet av mange kapitalister. Dersom en skal benytte logikken til de overnevnte parti med Støre i spissen, synes de å ikke forstå sammenhengen i hva et «fond» er, og hva statlige tiltakspakker er ment for.

Jeg vil hjelpe til å belyse dette med 5 punkt som viser hvorfor staten ikke kan kreve null-utbytte i bedrifter, uten å spenne ben på seg selv:

  1. Oljefondets verdi på nesten 10.000.000.000.000 er statlige investeringer i bedrifter med forventning til avkastning. Det investeres for å bygge og sikre store norske verdier for framtiden, med håp om vekst (ellers hadde alt blitt satt på en bankkonto og ikke investert). Det er den samme årsaken til at mannen i gata investerer, tenk på det...
  2. Dermed kan en også si at bruk av oljefondet i krisetider for tiltakspakker til næringsliv, nettopp er tilbakeføring av overskudd som er skapt av bedriftene, investert med kapital fra Norske folks oljeressurser. Pengene går da i sirkel, og det norske folk og næringsliv tjener på at de skytes tilbake inn i økonomien og gir samfunnet stabilitet.
  3. Hva med en bonde som får statlige midler, skal ikke han få lov å ha overskudd i sitt virke? Selv om han driver smart og jobber lange dager og helger på bekostning av fritid og familieliv?
  4. VG og TV2, ja hele mediebransjen får statlig midler i hundremillionersklassen i pressestøtte, da må de også pålegges å ikke gå med overskudd, eller?
  5. En bedrift som permitterer ansatte i nå, for ikke å gå konkurs i sommer, for så å gjøre smarte valg i høst, som leder til flere ansettelser og potensielt overskudd før årsslutt - skal ikke det belønnes de som sitter på størst økonomisk risiko og skaper arbeidsplasser?

Jeg synes at det ropes om billige politiske poeng av en komplisert sak fra Ap, SV og Rødt, der man bør fjerne bjelken i sitt eget øye før man peker på flisen i sin brors.

Oljefondet er bjelken i dette tilfellet spør du meg, og venstresiden har feil fokus i en sårbar tid der vi trenger alles drahjelp - til og med kapitalistene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags