«Når røyking etter hvert blir forbudt på offentlig sted, så vil det etter denne dommen gjøre røyking forbudt i egen bil»

Man bør da kunne ha en kniv i bilen, skriver Randi Breivik.

Man bør da kunne ha en kniv i bilen, skriver Randi Breivik. Foto:

Av

«Jeg har tatt kniven ut av bilen, for jeg vil ikke ha noen 9600-kroners bot»

DEL

LeserbrevMed forbauselse og vantro leste jeg saken om 20-åringen fra Vennesla som ble dømt for å ha båret kniv på offentlig sted. Kniven lå nemlig i bilens hanskerom. Siden mannen befant seg på offentlig vei, så var det som offentlig sted å regne.

Jeg hadde ikke fått med meg saken i det hele tatt, men en elev fortalte meg om den da vi var på overnattingstur med klassen. Jeg må innrømme at jeg ikke tok det for særlig god fisk, men etter å ha lest flere artikler i forskjellige medier i dag, så et det faktisk slik. Tingretten har dømt ham til 9600 i bot og 1500 i omkostninger, og lagmannsretten avvist anken.

Tingretten viste dessuten til at tiltalte var «uten aktverdig formål» og at kniven var lett tilgjengelig/i gripeavstand. Jeg skjønner ikke helt hva akkurat det har med saken å gjøre, men så trodde jeg heller ikke at en bil var «offentlig sted», eller at man ikke kan ha kniv i bilen. Så hva vet jeg – tydeligvis!

Ifølge min far var det nærmest en plikt å ha med seg kniv i bilen. Helst en dugelig kniv av en viss størrelse. Og jeg har det da også. Hva om jeg kjører på et dyr som blir veldig skadet men ikke dør? Skal jeg hoppe på det? Rygge over det? Kvele det? Kjøre videre fordi jeg ikke kan drepe det med en cd-plate eller vognkortet?

Jeg kan sette fyr på det selvsagt, da jeg har lighter i bilen. Noe som leder til at jeg jo røyker i den. Når røyking etter hvert blir forbudt på offentlig sted, så vil det etter denne dommen gjøre røyking forbudt i egen bil. Hvis bilen er på offentlig vei.

Drikking på offentlig sted er allerede forbudt, så heretter kan ikke folk jeg kjører på fest drikke i bilen min. De kan ikke urinere i den heller, noe jeg har sagt til dem mange ganger, men nå er det fastslått ved dom.

Hvis jeg er uheldig og kjører utfor/krasjer og sikkerhetsbeltet sitter fast, så vil jeg helst ha kniven i bilen «lett tilgjengelig». Hvis jeg kjører på et dyr, vil jeg helst slippe å kvele det med mine egne hender. Hvis jeg derimot planlegger å knivstikke min passasjer, så vil det være dumt om kniven lå i hanskerommet, så lite tilgjengelig som det ville vært. Planla jeg å kveste flere mennesker, så kunne jeg enkelt lagt en fiskestang og en kniv i bilen, så ville det sett ut som om jeg hadde et «aktverdig formål», om overivrige politibetjenter hadde stoppet meg i en kontroll.

Åkke som: At man ikke kan ha kniv i bilen på offentlig vei, unntatt hvis det er for et aktverdig formål, eller man har hele bunaden med seg, eller man skal bruke den i jobben, er nå rettslig vedtatt av Kristiansand tingrett. Men selv om loven sies å være lik for alle, så håper jeg at det samme ikke hadde skjedd i Nord-Norge. Her har vi dessuten allerede dom på at vi kan si både hestkuk og trekuk til politiet, og det kan de ikke nødvendigvis i Søringland, så kanskje domstolene her ville utvist mer vett og forstand med henhold til kniv også?

Til vi finner det ut, så vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg har tatt kniven ut av bilen, for jeg vil ikke ha noen 9600-kroners bot.

Og hvis jeg skulle kjøre på en rein, så får jeg vel ringe Kristiansand tingrett å høre med dem hvordan jeg går fram for å avlive den uten kniv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags