«Willy Wonka» fikk hele sjokoladefabrikken til Tromsø

FREMSTÅR SOM VINNEREN: Fylkesrådsleder i Troms Willy Ørnebakk. - Man skal lete godt for å finne spor av kravene fra Finnmark i avtalen partene signerte torsdag ettermiddag, skriver ansvarlig redaktør Anniken Renslo Sandvik.

FREMSTÅR SOM VINNEREN: Fylkesrådsleder i Troms Willy Ørnebakk. - Man skal lete godt for å finne spor av kravene fra Finnmark i avtalen partene signerte torsdag ettermiddag, skriver ansvarlig redaktør Anniken Renslo Sandvik. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Knut Storberget lokket med sjokolade. Det er ingen tvil om hvem som nøt best av den, skriver ansvarlig redaktør Anniken Renslo Sandvik.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Før meklingen mellom Troms og Finnmark fylkeskommuner startet onsdag kveld, fikk mekler Knut Storberget tilsendt 15 gaveesker med sjokolade fra en fabrikk på Gjøvik.

«Fabrikken har sendt meg en haug med konfektesker. Det gir meg en fin mulighet til å skape et godt klima i forhandlingene,» lo Storberget overfor VG.

Hvilken rolle sjokoladen faktisk spilte i forhandlingene, vites ikke. Men at klimaet må ha vært bedre enn på de tidligere forhandlingene mellom fylkene, kan det ikke være noen tvil om, ettersom de kom til enighet etter under ett døgn på Gardermoen. 

Det gjør ikke situasjonen bedre for Finnmark. Snarere tvert imot. I møte etter møte har delegasjonen fra Finnmark til en viss grad stått fast på de aller viktigste kravene: Fylkesadministrasjonen skal ha hovedsete i Vadsø. Fellesnemnda skal bestå av like mange medlemmer fra Finnmark som fra Troms. Sistnevnte punkt vek de riktignok fra da de sa ja til fordelingen 35-37, men det hadde ikke stort å si, all den tid Troms ikke ville gå med på det uten at de var garantert både politisk og administrativ makt til Tromsø. 

Man skal lete godt for å finne spor av kravene fra Finnmark i avtalen partene signerte torsdag ettermiddag. For selv om teksten lover at Vadsø skal ha ansvaret for flere fagområder, forandrer ikke det et overordnet faktum: Ledelsen skal sitte i Tromsø. Politisk ledelse. Administrativ ledelse. Altså får administrasjonen i Vadsø status som et nummer to-kontor, uansett om man skal etablere en ny nordområdeavdeling eller ikke. Og den har vi hørt før. Alle har vel friskt i minnet da NRK flyttet hovedsete fra Vadsø til Alta, med lovnaden om at Vadsø skulle bli et godt nummer-to-kontor. Nå er det tre journalister igjen. Den samme trenden kan man se i andre sentraliseringsprosesser. Nye stillinger lyses ut med åpning for å forhandle om kontorsted, og da er det klart at de store sentrene frister mer enn en by helt i nordøst man så vidt kan plassere på kartet. En ting er helt sikkert: Det vokser ikke distriktene på.

Avtalen slo ned som en bombe i Arbeiderparti-miljøet i Øst-Finnmark torsdag. Ragnhild Vassvik uttalte at hun både trodde og håpet å ha fylkestinget i ryggen når avtalen skal godkjennes seinere i vinter, men de umiddelbare reaksjonene i partikollegiet tyder på at det kan bli en hard kamp. Ordfører Frank Martin Ingilæ i Tana, ordfører Geir Knutsen i Båtsfjord og gruppeleder Wenche Pedersen i Vadsø Ap var alle raskt ute med å dømme resultatet nord og ned. 

«Det er ikke bare kjøttvekta som har spilt inn. Tromsø skal ha alt. De største bruene, det største sykehuset, og nå hele fylkesledelsen. Alt skal sitte der. Det kan vi ikke godta! Dette er bare med på trenden om at alt sentraliseres. Og ingen kommuner merker dette bedre enn Vadsø. Vi har sett hva det innebærer å flytte ledere til Tromsø, til Bodø og til Alta. Det blir et ran av kompetanse fra Vadsø. Dette blir et stort problem for demokratiet. Hvordan skal Berlevåg musikkorps kunne forholde seg til en kulturledelse som sitter i Tromsø,» uttalte Wenche Pedersen. 

Nå er det nok ikke sånn at Berlevåg musikkorps nødvendigvis forholder seg i så stor grad til kulturledelsen i Finnmark fylkeskommune i dag heller. I 2018 kan det meste gjennomføres uten personlig oppmøte, man kan helt fint sende søknader og rapportere og få støtte uansett hvor kontoret holder hus.

Men det faktum at det er politikerne i det nye fylkestinget som skal bevilge midler til samferdsel, kultur, næring og opplæring i den nye regionen, det gir grunn til bekymring både hos Berlevåg musikkorps og andre aktører i Finnmark. For hvor mange av de 57 politikerne i det nye fylkestinget kommer til å ville kjempe de små bygdene i Finnmarks sak? Det er også verdt å minne om at det er fellesnemnda som skal utarbeide modell for politisk organisering og reglement for den nye fylkeskommunen. Den nemnda skal består av 36 personer, hvorav 19 fra Troms og 17 fra Finnmark, dersom avtalen bankes gjennom i fylkestingene. Altså har Troms full mulighet til å banke gjennom det de måtte ønske.

Det var to slitne fylkestopper som uttalte seg til media torsdag kveld. Både Ragnhild Vassvik og Willy Ørnebakk la vekt på at de har vært inne i en tung, tidkrevende og vanskelig prosess. Ørnebakk gikk så langt som å si at dette var noe han ikke unte noen andre å oppleve. Like fullt er det han som framstår som vinneren når flyet tar ham fra Gardermoen til Tromsø. Muligens styrket på Storbergets sjokolade, akkurat som hans navnebror Willy Wonka, som skapte en sjokoladefabrikk 47 ganger så stor som den nest største. Roald Dahl-entusiaster vil huske at Willy Wonka hadde fem gullbilletter på lur der finnerne fikk lov til å komme på besøk på sjokoladefabrikken. Det gjenstår å se hvem som får gullbillettene denne gangen. Men vi tør påstå det neppe blir Berlevåg musikkorps.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags