Utslippene i Hammerfest må ned uten elektrifisering av Melkøya

Av
DEL

LeserbrevTall fra miljødirektoratet viser hvor skremmende høye utslippstallene i Hammerfest kommune fortsatt er. Det bor 11 448 innbyggere i Hammerfest, og kommunen har et areal på 2692,57 kvadratkilometer.

I 2018 lå klimagassutslippene til Hammerfest kommune på 1 036 645,6 tonn. 936 177,8 av disse kom fra olje og gass sektoren. Derfor mener mange at elektrifisering av melkøya vil være et godt tiltak for å få ned utslippene i kommunen. Dette er ikke direkte feil, elektrifisering av melkøya vil faktisk ifølge natur- og miljøfaglig rådgiver i Hammerfest kommune, Tor Harry Bjørn redusere utslippene i Hammerfest kommune med mer 90 %.

Men er ikke det en bra ting da?

Etter min mening er ikke elektrifisering av melkøya et bra klimatiltak. Ja, elektrifisering av norsk sokkel vil kutte utslippene fra produksjonen av olje og gass, men det vil ikke hjelpe på det egentlige problemet som er forbrenningen av oljen og gassen som vi utvinner her i Norge. Elektrifisering av melkøya er så klart et effektivt tiltak for å få ned klimagassutslippene lokalt, men jeg mener at dette ikke er riktig prioritering i lengden verken nasjonalt, internasjonalt eller lokalt.

Vi bør prioritere nye grønne næringer framfor å grønnvaske den grå og skitne olje- og gassindustrien. Norge har satt seg som mål å kutte minst 50 prosent av klimagassutslippene innen 2030, denne prosessen går i dag alt for sakte. Vi er nødt til å fase ut oljen. Ikke bare på grunn av klima, men også for å sikre oss en trygg økonomi for framtiden.

Resten av verden skal også gå gjennom det grønne skiftet, og kommer etter hvert til å fase ut olje og gass. Da vil det ikke være lønnsomt for Norge å fortsatt satse stort på petroleum.

Jeg mener en sakte og kontrollert utfasing av olje- og gassindustrien i Norge, samt større satsing på fornybar energi er et mye bedre og grønnere tiltak enn å elektrifisere norsk sokkel.

Vi har 9 år på å stanse klimakrisa og derfor er vi nødt til å handle raskt og effektivt. Vi har ikke tid til mer somling og vi må begynne å tenke nytt og grønt. Norge må fullstendig ut av oljealderen og det å gjøre produksjonen av olje og gass litt grønnere vil ikke hjelpe det grønne skifte i Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags