Uten mat og drikke duger framtidens helter ikke!

Tom-Kristian Tommen Hermo. Listekandidat for Hammerfest AP

Tom-Kristian Tommen Hermo. Listekandidat for Hammerfest AP Foto:

Av

Gratis skolemat er mer enn noen smuler valgflesk.

DEL

LeserbrevJeg er over 50 og er sjeldent i nærheten av ei skolematpakke. Likevel vil jeg prøve å si noe om hvorfor det er så utrolig viktig at vi politikere sørger for skolemat for alle. Det handler om at alle unger skal få samme mulighet til å være opplagt nok til å lære. Og at vi skal fjerne det sosiale skillet som kan ligge mellom to skiver brød.

Noen har sagt at de fleste familier klarer å sende skolemat med ungen sin på skolen. Underforstått, det er ikke noe problem. Nei, det er ikke noe problem for de som klarer det. Det er de som ikke klarer det, som vi skal sørge for at blir ivaretatt. Fordi vi i Arbeiderpartiet jobber for at Alle skal med. Og da mener vi Alle.

Skolemat for å klare å tenke Uten mat og drikke, duger helten ikke. Ikke unger heller. Alle foreldre vet vel det! Og hvor viktig "blodsukker-management" er. Går det for lang tid siden ungen spiste sist, så blir det dårlige resultater. Dette gjelder forresten ikke bare unger. Prøv en lang dag uten møtemat og kaffe, og se hva resultatet blir? Grinete folk som blir ukonsentrert, og som ikke akkurat bidrar med de beste råd og innspill.

Skolemat som sosial greie I min tid var det to skiver med geitost som gjaldt. Noen litt mer avanserte hadde med seg salami eller annen pølse. Nå har noen unger med en bit gulrot, majones til leverposteiskiva (der det ligger agurk fra før) og matpakken er inne i en morsom boks med kniv og gaffel på undersiden av topplokket. Men ikke alle har det.

På ungdomsskolen har noen råd til å gå på butikken i storefri og kjøpe baguette og brus. Men igjen, ikke alle kan det.

Når alle spiser sammen, er alle like.

For dyrt? På spørsmålet hva det koster, tenker jeg at det er flere svar: Hva er billigst: At en unge, hver dag, skal bli minnet på at han eller ho kommer fra en litt rar eller fattig familie. Er det billigere for samfunnet, hvis ungdom faller utafor, og begynner gjøre hærverk for å være tøff nok til å være med i gjengen? Eller enda verre, kommer inn i ett miljø hvor man ruser seg og får en påfølgende psykiske lidelser. Alt dette vet jeg dessverre så alt for mye om!

Gratis skolemat er ikke for at foreldre skal spare noen kroner til kneip og hvitost, papirka og snøfrisk og rugsprø og alt det der. Det er ikke noen smuler valgflesk som kastes til skolebarnforeldre. Gratis skolemat er for at unger skal ha en bedre skolehverdag.

Gratis skolemat løser ikke alle sosiale skiller eller utfordringer med integrering. Men det gir i hvert fall alle unger et fellesskap mens de spiser. Og i hvert fall at det ikke skal være sosiale skiller også når de spiser. Det må vi ta oss råd til. Fordi det er de svakeste vi må hjelpe. Fordi alle skal med.

Vis ved valget 8. og 9. september at du stemmer for at alle skal med i hele den nye kommunen, også de yngste og minste.

Stem Hammerfest Arbeiderparti. Godt valg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags