Tro og overtro med iFinnmark

Kari Lund Johnsen

Kari Lund Johnsen Foto:

Av
DEL

LeserbrevHva vil du at din lokalavis skal formidle? Kritisk journalistikk og sannhet? Eller usannhet og overtro? Jeg tror det er det første folk ønsker. Dessverre satser iFinnmark på det siste.

Med serien «Tro og Overtro» bruker iFinnmark store ressurser på å lage reportasjer fra steder i Finnmark hvor det visstnok har skjedd såkalt «uforklarlige hendelser». Sist ut i rekken er brøytestasjonen på Skaidi, som skal besøkes av iFinnmark. Det hele annonseres i fullt alvor med ånder, medium og hemmelige evner.

Dette er problematisk.

Avisene er selve navet i en kunnskapsbasert offentlig samtale, og pressen har et spesielt ansvar for å fremme en opplyst offentlighet og sørge for at den informasjonen folk får, er riktig. Dette er medienes samfunnsansvar og i denne sammenhengen har ikke iFinnmark tatt det ansvaret på alvor.

Heller enn å ha en kritisk avstand til det som presenteres, formidler iFinnmark overtro som sannhet. Blant annet skrives det om et mediums evner, som om dette er et etablert faktum.

Ved denne måten å omtale overtro på, virker iFinnmark som en reklamekanal for alternativbransjen. En bransje som gang på gang har vist at de kynisk utnytter folks tro. I stedet for at varsellampene blinker i redaksjonen, inviterer iFinnmark bransjen inn i varmen og bidrar til å legitimere dem. Det svekker tilliten til iFinnmark.

Tillit er medienes grunnmur og uten tillit rakner forholdet mellom leser og avis. I en tid hvor mange ikke stoler på mediene og heller får sin informasjon fra alternative kanaler, er det viktig at etablerte medier som iFinnmark ikke bygger opp under skepsisen til mediene. Med ukritiske saker om ånder og spøkelser, er det akkurat det man gjør.

Dette kunne vært gjort på en helt annen måte. I tidligere episoder har det vært en lang rekke gjester, hvor de fleste har vært personer som på en eller annen måte har bidratt til å bygge opp under fortellingen om at det skjer overnaturlige ting. Hva med også å invitere personer som ikke tror? Og som kan bidra til reportasjer som gjenspeiler flere synspunkt og som kan utfordre den etablerte fortellingen til iFinnmark?

Det er bra at iFinnmark tar folks tro på alvor og skriver om tro og overtro, men det må gjøres på en balansert måte. Det betyr blant annet også å invitere kritiske motstemmer. Noen som kan si at det faktisk er helt normalt at det knirker i gamle hus og at det som oppfattes som skummelt, i virkeligheten er helt naturlig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags