Gå til sidens hovedinnhold

Rasismen og islamofobien holder liv i IS

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det som nå har skjedd er farlig. Ikke farlig i den forstand at vi må bli redde eller at vi ikke skal reise til storbyen. Nei, det er farlig fordi vi nå blir redde for hverandre, skriver Svensken i Finnmark.

Svensken i Finnmark Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag kveld og jeg sitter nervøs i sofaen. Etter 45 minutter av Everton-Liverpool er det pause. Det var da endelig godt, slike Merseyside-derbyer er terror for neglene.

Jeg tar opp mobilen og åpner NRK-appen. Da møtes jeg av riktig terror.

En trailer har kjørt inn i et julemarked i Berlin. Flere mennesker er døde og mange er skadd. Politiet mistenker at det er en terroraksjon. Dette bare noen måneder etter terroren i Nice, også der ble en vanlig lastebil brukt som våpen.

Berlin. Kjære Berlin, som jeg og samboeren min besøkte for 1 år siden og ble så veldig glade i. En by som har så mye å by på, og føltes som en plass vi kunne bosatt oss.

Det er det også fortsatt, men det som nå har skjedd er farlig.

Ikke farlig i den forstand at vi må bli redde eller at vi ikke skal reise til storbyen. Nei, det er farlig fordi vi nå blir redde for hverandre.

Og det er akkurat det IS og de andre terrororganisasjonene vil.

Terrorangrepene er et tegn på desperasjon fra IS. De taper mark og fotfeste i Mosul i Irak og et svakere IS er ikke like attraktivt for fremmedkrigere. Derfor trenger de en plan B for nyrekruttering.

De trenger rasisme og polarisering.

IS vet en ting veldig godt, det som skaper flest fremmedkrigere, er delte samfunn i vesten

Derfor gir de ordrer om nok et angrep fra en enslig terrorist.

Fordi IS vet en ting veldig godt, det som skaper flest fremmedkrigere, er delte samfunn i vesten. Polariserte samfunn, hvor egentlig opplyste og oppegående mennesker plutselig deler seg opp i «vi og dem». Lik og del.

IS har sett at i Tyskland så rører den gamle fascistiske slangen på seg. Rasismen og Islamofobien har igjen fått feste gjennom organisasjoner som Pegida. Derfor slår dem til akkurat der.

Tyskland har tatt imot mange flyktninger etter krigen i Syria og landet er klart for en eksplosjon av polarisering. «Vi og dem». Lik og del.

Resultatet, tusener av innvandrere som blir utstøtt og uglesett. Alene og overlatt til Youtube som eneste venn, blir de straks radikalisert og reiser til Raqqa som fremmedkrigere.

Oppdrag sluttført.

«Vi og dem». Lik og del.

Så utfordringen for oss i vesten etter denne mandagskvelden i Berlin, blir å ikke falle for fristelsen, ikke dele oss opp i vi og dem, ikke lik og del.

For det er akkurat det terroristene vil. Slike polariserte samfunn er en garantist for flere soldater med svarthvite flagg.

Dét burde kanskje være mer interessant for en «integrerings»minister, enn å bidra til at vesten fortsetter å produsere IS-soldater.

 

Kommentarer til denne saken