«Statens Vegvesen: Når går neste kolonne over Børselvfjellet?»

- Nok et familiebesøk må avlyses, fordi Børselvfjellet igjen er stengt, mens veiene omkring, de er åpne eller kolonnekjørte, skriver Thomas Wøhni.

- Nok et familiebesøk må avlyses, fordi Børselvfjellet igjen er stengt, mens veiene omkring, de er åpne eller kolonnekjørte, skriver Thomas Wøhni. Foto:

Av
DEL

Leserbrev
Den forrige gikk vinteren 2016/17.

Befolkningen i Lebesby og Gamvik kommuner, har de siste mange år ment å kunne se at den fjellovergangen som tidligere var en ren parademarsj, nesten uansett vær, nå ofte stenger. De mener også at strekningen kun er åpen eller lukket, aldri kolonnekjørt.

Ifølge statistikk fra Statens Vegvesen, ser det ut til at den første påstanden er sann. Om man sammenligner antallet stengninger i femårs periodene 2010-15, og 2015 til dags dato, vil man se at det gjennomsnittlige antallet lukninger av veien pr. år har økt med 263%. Og da er inneværende sesong ennå ikke overstått.

Den andre påstanden er at strekningen kun er lukket eller åpen, aldri kolonnekjørt. Det kan statistikken bekrefte, den siste kolonnen over Børselvfjellet gikk vinteren 16/17.

Strekningen har en tabell med kolonnetider, men siden vinteren for 3 år siden, har det ikke vært bruk for å kikke i denne.

Kommunene Lebesby og Gamvik er næringstunge, med hovedvekt på fiske, oppdrett, kraftproduksjon og landbruk. Strømmen finner vei ut, uansett vær og vind. Varene fra fiske og landbruk gjør det ikke, og er ferskvarer. Oppdretten behøver varer, ansatte og tjenester inn. Det meste av dette kommer fra Porsanger, over Børselvfjellet, men kun når det er åpent. Trenden med oftere stengte veier, har kun tapere: Lebesby, Gamvik og Porsanger kommuner, og deres innbyggere.

Hva har endret seg, siden at fjellet oftere stenger, og hvor er kolonnene?

Når dette skrives, sitter jeg bak en stengt bom. Nok et familiebesøk må avlyses, fordi Børselvfjellet igjen er stengt, mens veiene omkring, de er åpne eller kolonnekjørte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags