«Språket er selve livsnerven i bevaring og utvikling av en kultur»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I en tid der vi dessverre må konstatere at flere av de samiske språkene er utdøende eller sterkt truet, er det viktigere enn noen gang med en tydelig satsing på språk i alle kommuner i Norge, men spesielt i forhold til de truede skolte-, lule-, pite- og sørsamiske språkene. Derfor vil Arbeiderpartiet sørge for at Hjertespråkets ambisjoner må følges opp.

Enda flere språksentre må etableres. Førskole- og lærerutdannelser styrkes. Kulturinstitusjoner bygges, slik at språk møter folket i nye former. Tiltak må settes inn slik at flere ønsker å bli samisk førskole- og lærere. Arbeiderpartiet ønsker tilbake troen på tospråklighet, og ser behovet for flere undervisningstimer per uke. I områder med samisk som første språk, må kommunene ha nok ressurser til å skape språkarenaer der språket dyrkes og stimulere enda flere til å ville lære seg samisk. Samisk språkkunnskap må bli veien til nye innsikter i livet. 

Det er ikke nok å snakke om språk som verktøy. Vi må ha like mye fokus på den følelses- og identitetsmessige siden ved det å ha tapt et språk, som det å ta til seg, eller det å lære seg et språk som i noen områder nesten er forsvunnet. I denne sammenhengen blir sannhetskommisjonens framtidige arbeid uvurderlig viktig. 

Språk må dyrkes i alle sammenhenger, om det er skole og utdanning, innen formidling, kunst og kultur, eller utvikling av nye samfunnsforståelser og former, er det samene selv som må være med på å utvikle det. Etter hvert som våre forskjellige språk varianter utvikles, utvikles også våre tanker.  

Stem på Arbeiderpartiet og vi vil ta ansvar for at samisk språk får et løft,  og at både Hjertespråk utredningen og Sannhetkommisjonen følges opp.

Elisabeth Erke

Visepresidentkandidat for Arbeiderpartiet

Første kandidat for Østre valgkrets

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken