Hjertespråket

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mariann Wollmann Magga

Arbeiderpartiets sametingsgruppe, Østre valgkrets

En offentlig utredning om samisk språk, ble lansert for noen uker siden. Nyhetens interesse for hva som skal til for at de samiske språk skal overleve i fremtiden, er som nordlysets dans over himmelen en septemberkveld: Sjeldent fenomen og raskt overstått.

Flere, flest av de som snakker andre samiske språk enn majoritetsspråket nordsamisk, har etterspurt hvor det ble av sørsamisk og skoltesamisk. Dette blir besvart med at det er “inneforstått” alle de samiske språk. I NOU’en leser jeg:

“Når det innenfor den samiske folkegruppen dessuten kan identifiseres flere ulike språk, taler ordlyden for at grunnlovsvernet omfatter alle de samiske språkene.”

Det betyr at grunnlovsvernet også omfatter skoltesamisk, som i praksis ikke er i bruk i Norge. Det finnes skoltesamer i Sør-Varanger, og rett over grensa i Finland samt Russland. På finsk side er de kommet lengst med revitaliseringen.

Språket finnes, det er i bruk og det kan læres bort.

Derfor foreslo Arbeiderpartiets sametingsgruppe allerede i 2013 at Sametinget skulle ta initiativ til å etablere flere språksentre, blant annet ett med nasjonalt ansvar for skoltesamisk/østsamisk språk. Det vil være naturlig at dette opprettes i tilknytning til Østsamisk Museum/Á’vv Saami Musea. Det må sikres et nært samarbeid med det skoltesamiske miljøet på finsk side, slik at de få ressursene som finnes, kan brukes best mulig. Revitalisering av det flerkulturelle og flerspråklige vil være viktig for å fremme læring om egen kultur.

Språksentrene er svært viktig for å bevare og utvikle samisk språk og kultur. De enkelte språksentrene har ulik innretning som dekker lokale behov. Arbeiderpartiet  mener det er viktig å få flere språksentre, slik at flere samer og andre kan få muligheten til å lære seg samisk og ta del i kulturelle aktiviteter.

Dessverre har ikke NSRs sametingsråd fulgt opp saken. Jeg håper likevel at når Østsamisk Museum nå kan åpne i 2017, at Sametingsrådet vil satse på dette viktige arbeidet og vise det i budsjettet.

En samarbeidsavtale med Sør-Varanger Kommune og Sametinget vil være et godt verktøy for å få resultater på dette området. Vi har spurt Sametingsrådet om hvorfor det går så sakte med å få flere avtaler, men de har ennå ikke gitt en god forklaring.

Arbeiderpartiets sametingsgruppe vil  styrke innsatsen og øke tempoet for å få i stand samarbeidsavtaler med flere kommuner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken