– Misbruk av makt, inkompetanse og mangel på ydmykhet

BLE ARRESTERT: Simon Ryeng Alnes ble siktet for å ha framsatt trusler. Foto: Mats Gangvik

BLE ARRESTERT: Simon Ryeng Alnes ble siktet for å ha framsatt trusler. Foto: Mats Gangvik

Av

Åpent brev til politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt.

DEL

MeningerOm ettermiddagen fredag 3. august ruslet jeg rundt på tunet vårt på Hesseng med barnebarnet vårt, ei lita jente på 2 år og 7 mnd. Det var stille; de fleste var vel på ferie, på hytta eller opptatt med Kirkenesdagene. Hun ville gjerne besøke hundene til den nærmeste naboen vår, men de var også på hytta. Sønnen i huset var derimot på feriebesøk, alene i huset for anledningen, og vi slo av en prat med han. En voksen mann nå, men jeg har kjent han fra fødselen av.  Etter en stund dro vi inn til oss selv igjen og begynte å male.

BAKGRUNN: Simon ble arrestert og satt på glattcelle uten forvarsel da han skulle poste blogginnlegg

Det foregikk på spisebordet med panoramautsikt til naboens ytterdør. Plutselig dukker det 3 politifolk (2 uniformerte og en sivil) opp og ringer på døra. Etter kort tid er naboens sønn påført håndjern og blir ført bort til politibilen, som står parkert utenfor tunet. Tilbake foran huset står ei uniformert politikvinne. Ca. 25 min seinere kommer den andre uniformerte tilbake, riktignok sto han plutselig i gangen vår(!) og spurte etter kollegaen sin, men vi fikk vist han til rett hus. Etter noen telefonsamtaler tar de på seg hansker og går inn i huset. Etter ca. 25 minutter kommer de ut med en PC.

Før de forlater stedet oppstår det et problem; de har ingen nøkkel! Politikvinnen leter i blomsterpotta som henger ved døra, men finner ingen nøkkel, og de lar huset stå ulåst når de drar.

Vi vet ikke hva vi skal tro. Hva i all verden har han rota seg opp i? Huseierne må da ha blitt kontaktet? De kommer vel snart ned fra hytta, sjekker huset og låser. De er sikkert sjokkerte? Vi kan ikke plage dem nå? De har vel nok med å samle familien?  Så det ender opp med at jeg låser ytterdøra deres, med nøkkelen som jeg er betrodd, ca. kl. 23.

Men de visste ingenting før de blir kontaktet av sønnens kjæreste neste formiddag. Seinere, når sønnen blir løslatt, kan han fortelle at pågripelsen var gjort med mistanke om mulig massedrap basert på en anonym henvendelse. Hvordan denne henvendelsen er rettet vil ikke politiet kommentere til avisene.

Jeg er bekymret og har noen spørsmål med bakgrunn i at jeg er nærmeste nabo og øyenvitne:

 1. Dersom politiet har mistanke om mulig massedrap, burde de da ikke være bevæpnet under pågripelsen?
 2. Burde ikke området være sikret slik at gamle besteforeldre og småbarn unngår å bli involvert i en mulig skuddveksling?
 3. Siden dette er mistanke om terror, hvorfor er ikke PST satt på saken? Hvor lang etterforskning lå til grunn før beslutning om pågripelse ble tatt?
 4. Hvis mistanken var så sterk at huset kunne ransakes uten rettslig vedtak, er det vel logisk at politifolkene burde ha vært bevæpnet?
 5. Legger Finnmark Politidistrikt opp til en særegen sensur, slik at f.eks fotballtrenere før en kamp ikke lenger kan si: nå lader vi kanonene… i dag skal vi knuse dem?  
  Jeg har lest litt på bloggen til nabosønnen og jeg har funnet ut er at den er fri for rasisme, kvinnefiendtlighet og sjikane. Hva er det politiet vil med aksjonen? Hindre at beretninger om mobbing (anonymisert) blir lagt ut på nettet?
 6. Hadde det ikke vært bedre om politiet hadde tatt en samtale med den anmeldte for å få klarlagt saken og kanskje fått en rask opplæring i rap-sjargong på kjøpet?
 7. Er det for mye forlangt å be politiet om en beklagelse for at de gikk inn i huset, ransaket det og lot det stå (i teorien) ulåst et helt døgn?
 8. Kan vi ikke være enig om at her ligger det slett politiarbeid til grunn og at politiet legger denne saken død så snart som mulig?
 9. Det er vel ikke å ta for hardt i å betegne politiets framgangsmåte i denne saken som en trakassering av en hel familie?

Avslutningsvis vil jeg si:

 1. Når vi ser hva som slipper unna av sjikane, rasisme, kvinnefiendtlighet på nettet ellers, er det vanskelig å se på Kirkenespolitiet sine beslutninger og handlinger i denne saken som kompetente og troverdige.
 2. Det eneste som virker interessant i denne saken nå er hva politiet vil gjøre for å finne personene som har levert inn de falske anklagene og å følge opp dette, eller er det slik at disse har en spesiell status?
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags