Ekskluderende vedtak i Samisk Forfatterforening

Jeg er same, men jeg er ikke skapt for å holde kjeft om diskriminering, uansett hvilken vei den går, skriver artikkelforfatteren. Arkivfoto.

Jeg er same, men jeg er ikke skapt for å holde kjeft om diskriminering, uansett hvilken vei den går, skriver artikkelforfatteren. Arkivfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det gjør vondt i mitt samiske hjerte, skriver Susanne Hætta i dette innlegget.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Er du samisk forfatter, men skriver på et annet språk enn samisk, er du ikke velkommen som medlem. Sámi Girječalli Searvi (Samisk Forfatterforening), SGS, har vedtatt at kun samiskspråklige utgivelser kvalifiserer for medlemskap, på årsmøtet 21. april 2018. Er det så farlig, da?

Du er vel lei av å høre om det, men titusener av samer tapte det samiske språk gjennom mer enn 150 år, i Norge, Sverige, Finland og ikke minst, Russland. Glem aldri det. SGS skal blant annet ivareta og styrke samisk språk, samisk litteratur og samiske forfattere. Som barn lærte jeg litt samisk på barneskolen, men på grunn av mobbing, sluttet jeg. Norsk ble mitt morsmål og det er nå mitt skrivespråk. I samisktimene brukte jeg å lage små bøker. Som voksen ble en av disse gjenoppdaget av min samisklærer Kirsten Wirkola, og gitt ut som lettlestbok for barn.

Urfolkslitteratur skrives like ofte på verdensspråkene engelsk og spansk som på urfolkenes egne (og ofte tapte) språk. I Norden skriver altså noen samer på andre enn de samiske språkene. Med SGS’ vedtak nedgraderes medlemmene som ikke kan skrive samisk; både vår litteratur og vi som samer er ikke gode nok. På hvilken måte svekkes det samisk språk og litteratur av at det finnes medlemmer som skriver på andre språk?

Jeg fikk, tross purringer, ikke svar på dette fra de tre personene i SGS’ styre som fremmet forslaget, verken fra leder Inga Ravna Eira, nestleder Nils Anders Inga eller styremedlem Niilo Aikio. Det hadde ikke fulgt med noen begrunnelse for forslaget da sakspapirene, og det kom ingen legitime argumenter fra forslagsstillerne på årsmøtet. Vedtektsendringer ble til slutt vedtatt, med knappest mulig 2/3 flertall.

Det er ganske effektivt å mane frem et falsk fiendebilde. Enten det er Mexico («Bygg en mur!»), USA («imperialistsvin!») eller nordmenn («Biru dáža!»). Du får folk med deg. Mange lar seg dessverre lure av retorikken. Jeg opplevde at vi som kjempet mot dette ekskluderende forslaget på årsmøtet, ble tillagt holdninger som at vi var imot samisk språk og det samiske. Ikke-samisktalende ble «dem» og de samisktalende ble «oss» i debatten som fulgte. Det var ikke noe «vi» i Samisk Forfatterforening lengre.

Debatten var både saklig og følelsesladd, men også uforsonlig og hard. Det verste var likevel å høre Niilo Aikio si: «Dere burde skamme dere fordi dere ikke har lært dere samisk!». Han fikk klar beskjed fra meg om han ikke skulle våge å be oss skamme oss! Jeg bøyer ikke hodet for en mann som ham. Aikio sammenlignet for øvrig seg og sine meningsfeller med både hekser som ble brent og med den korsfestede Jesus.

På årsmøtets andre dag ble et forslag om å tillate tolkning på styremøter dersom noen ønsker det, nedstemt. Dermed kan sørsamer eller skoltesamer, som snakker et samisk språk som er meget ulikt nordsamisk, i praksis ikke sitte i styret i SGS. Organisasjonen har i praksis blitt Nordsamisk Forfatterforening. Det er et faktum at tolketjenester er kostbart, og at det er vanskelig å skaffe nok midler til. Man begynner jo å lure på om ekskluderingen av samer som skriver på andre språk er økonomisk begrunnet? Flere ganger på årsmøtet ble det ymtet frempå at det ikke burde trenges tolkning. Vi er ikke mange medlemmer som ikke skriver (og snakker) samisk. Hvor er rausheten? Hvorfor lukkes SGS på denne måten? Er vi ikke «gode nok» samer?

Samisk Forfatterforening deler ut både stipender, nominerer til internasjonale litteraturpriser og er involvert sammen med Sametinget i mange saker, blant annet Norges deltakelse på bokmessa i Frankfurt 2019. Når nå 42 medlemmer, kanskje færre om kort tid, endrer medlemskriteriene på denne måten, må både Sametinget og andre samarbeidende instanser se på samarbeidet på nytt. Kanskje skal ikke disse ca. 40 «gode nok» samene ha så stor makt til å fordele hundretusener, ja, millioner av kroner over år?

Jeg har så langt ikke brukt R-ordet. Men nå kommer det: Folk med rasistiske holdninger i Norden kommer til å elske denne saken. Det gjør vondt i mitt samiske hjerte. Dette har vi Inga Ravna Eira, Niilo Aikio og Nils Anders Inga å takke for. Jeg er same, men jeg er ikke skapt for å holde kjeft om diskriminering, uansett hvilken vei den går.

To samisk-skrivende medlemmer stemte i solidaritet mot det ekskluderende forslaget: Marry Ailonieida Somby og æresmedlem Rauni Magga Lukkari. Det er jeg dypt takknemlig for. Lukkari er for øvrig forlegger for den nydelige, kritikerroste ungdomsromanen «Farsmålet» av Gerd Mikalsen. Den handler om en barndom med fornorskning og sorgen over et tapt språk. Tilfeldigvis ble norsktalende Mikalsen det siste nye medlemmet som ble tatt opp i 2017 i SGS før kriteriene nå ble endret. Hadde hun søkt i dag, hadde hun ikke vært velkommen.

Etter at de ekskluderende medlemskriteriene ble vedtatt med knapt 2/3 flertall, var min første impuls å melde meg ut i protest, og i solidaritet med de som nå plutselig ikke er gode nok samer for SGS. For med min samiskspråklige barnebok, er jeg fortsatt «innafor». Men melder jeg meg ut, er det jo kanskje hva forslagsstillerne ønsker? Jeg skal heller fortsette å være medlem, jeg skal ikke skamme meg og jeg skal fortsette å kjempe for både samisk språk, litteratur og kultur. For det er ingen motsetning mellom å gjøre det, og å skrive på norsk. Synd at medlemmene som stemte for endringen slukte splitt-og-hersk-teknikken som ble brukt. De begriper ikke at de har blitt lurt, for samisk språk og litteratur styrkes ikke av et slikt vedtak.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken