Jeg kjøper flere ganger klær på den såkalte dameavdelingen. Det er utrolig mange fine plagg som passer meg der, men ikke er lagd for meg kun fordi jeg ikke er dame. At det kalles en dameavdeling er ikke noe hinder for meg, men de ansatte i butikken liker godt å påpeke at «Du vet at du er i dameavdelingen nå?».

Så klart vet jeg det, jeg er ikke dum. Jeg har øyne og jeg ser godt reklamen som henger rundt meg. Når jeg svarer tydelig tilbake at «Ja, jeg vet det. Var det noe mer du lurte på?», får jeg som oftest bare dømmende blikk og de går tilbake til kassa uten å si noe mer. Hvem er de som kommer å dømmer meg for hvilke klær jeg har lyst til å kjøpe? Og jeg legger vekt på ordet, lyst tilå kjøpe. Har de ikke nok selgerinstinkt i seg til at de heller har lyst å tjene på produktene i butikken sin?

For meg har ikke klærne jeg går i et kjønn. Det vil jeg heller ikke at de skal ha. For meg er det kun klær. Men ettersom samfunnet vårt er oversvømt av kjønnsnormer, har jeg vel egentlig ikke noe valg. Klesbutikkene kryr av den typen reklame om hva som er produsert til kvinner og menn. Og hvis du vil kjøpe noe annet enn det som er på «din» avdeling, blir du møtt med dømmende blikk. Ikke bare fra ansatte, men også andre kunder.

Overalt blir vi presset på oss kjønnsnormer om vi vil eller ikke. Vi kommer rett og slett ikke unna det! Allerede i barnebursdagene får du bursdagskort med motiv avhengig om du er gutt eller jente. Det er kvalmende å tenke på hvor mange stereotyper det er i verden og hvor ofte du møter på dem.

Det er en usunn framgang vi ser. Vi trenger ikke å måtte kunne definere oss såpass mye som vi gjør til kjønn. Vi må heller tørre å gå utenfor normene som er skapt i samfunnet. En nøytral svart genser som jeg har funnet på dameavdelingen, skal jeg få kunne kjøpe uten at jeg blir møtt med kritikk fra ansatte i klesbutikkene, om jeg har lyst til det.

Om vi får en stor kleskjede som kun har unisex-avdelinger, så tror jeg faktisk de får et mye større og tryggere kundegrunnlag enn noen gang. Eller best av alt, ikke setter slike ord foran avdelingene. Tenk hvor befriende det hadde vært om det kun var avdelinger som sommer, vinter etc.?

Dette er også en påminnelse til alle om at vi må huske å følge våre egne veier og ikke de rammene som samfunnet setter for deg. Kle deg som du vil, vær deg selv og ikke det andre vil at du skal være. Og sist men ikke minst, vær trygg på deg selv.