– Vi var en mer koselig russ enn mange av dagens kyniske rullere, som utnytter unge jenter for et nummer eller for å få utført oralsex.

Av

Når man glemmer historien, så gjentar den seg. Det brukte min historielærer på videregående si, og det er veldig passende å føye til at «Når kua har glemt at hun har vært kalv, så gjentar historien seg».

DEL

MeningerJeg tenker på russen og rulling. VI hadde ikke denne typen russebusser som ungdommene har i dag, men russetiden var fartsfylt og det skjedde mye.  Jeg må innrømme jeg måtte kontakte noen av mine tidligere klassekamerater for å spørre hvilke knuter vi hadde, og de vi hadde var morsomme.

Selvsagt hadde vi noen som på den tiden kunne være litt kanten: som å kysse en politimann eller politidame, på kinnet vel og merke. Vi grilla i rundkjøringa klokken 0800 om morgenen, og badet før 1 mai. Det siste førte for øvrig til at mange av mine klassekamerater ente opp med lungebetennelse i russetiden, men en kul ispinne i lua. Så var det standard øl-korker for å drikke ei kasse øl på 24 timer og vinkork for ei flaske vin på under en time. Kongle for å sove ute.

Om noen fikk hengelåsen for å overnatte i arresten, så var det etter å ha alliert seg med det lokale politiet, ikke fordi man hadde gjort noe galt.
Jeg mener i hvert fall huske at vi var en mer koselig russ enn mange av dagens kyniske rullere, som utnytter unge jenter for et nummer eller for å få utført oralsex.
Våre sexrelaterte var mer om en smokk om man rota med en på ungdomsskolen, eller sørgebind om man hadde surra med en førsteklassing (på videregående nivå altså). Som en av mine sier; Det nærmeste vi kom «sex» var «rota med».

Vi hadde ikke en ukultur hvor jentene (eller gutta) skulle skjenkes dødrita før de måtte utføre oralsex, eller ha samleie med de på bussene eller festene for å få lov å være med, for så å bli kasta av igjen.
Vi hadde ikke russeknuter som oppfordret til sex med syv medruss på en uke, trekantsex eller belønninger for å ha sex med russestyret.

Og dette med søknader om å få være med å rulle, det fantes ikke.
Vi stappa så mange vi kunne inn i våre gamle ford transiter, så kjørte vi rundt, skråla og sang på «roll me over Yankee soldier», og hadde det gøy.
Dette er en av grunnene til at jeg undrer på hvordan samfunnet er blitt når jeg leser at politiet nok en gang må gå ut med en advarsel i media om at «- Jentene skjenkes, og før de settes av i veikanten, har de sugd noen av gutta, hatt sex, blitt utnyttet» (Nettavisen)
Jeg synes ikke dagens russeknuter er noe hyggelige, og dette med mobbing av vandrerussen synes jeg er en uting. Jeg var selv vandreruss, noe vi for øvrig ikke hadde den gangen, men jeg var ikke med på bil. Jeg gikk egentlig ikke glipp av så mye, for jeg var sjåfør for de andre bussene, fordi jeg var gravid så var det ganske så ofte.

Overgrep og voldtekt skal ikke være en del av russefeiringen. Det skal være lek og moro etter 13 års skolegang. En døddrukken 16 åring som har sex med en voksen russ er å anse som voldtekt. Og jeg vil påstå at ja, russen er ung, men er de voksne nok til å være russ, å ragge rundt og å være tøffe i trynet; så bør de være voksne nok til å tenke gjennom hva de driver med. Greit nok at det er å tøffe seg overfor de andre, men det handler om å ha en moral og sunt folkevett!

For dette man leser om er direkte forkastelig. Jeg er bekymret for hvilken tankegang som ligger til grunn når dagens russ mener sex er inngangsbillett for å få være med å rulle, og man klassifiserer andre etter utseendet for å se om de er pene nok til å få lov å være med. Dette er en ukultur som er skremmende, og vi skal huske at dette er fremtidens ledere i et samfunn hvor #metoo har vært en sterk aktør siste året.
Hvordan blir disse gutta på 18-19 år når de kommer ut i arbeidslivet? Det undrer jeg på.

Nå skal det sies at russ flest har det moro, og er ikke i nærheten av dette vi hører om fra politiet og i mediene. Og vi foreldre har også en god del ansvar for hvordan russen oppfører seg, for vi kan oppdra dem bedre. Alle de unge jentene som er med å ruller, jenter ned i 14-15 årsalderen, hvor er foreldrene?
Er vi ikke ansvarlige voksne som tar ansvar heller lenger?

Vi kan rette den moralske pekefinger mot russen, men vi må peke på oss selv også.
Årets russ er ikke alene ansvarlig for ikke å ha sex med overstadig berusete mindreårige; Det hovedansvaret ligger hos oss foreldre. For om vår datter eller sønn på 14-16 ligger døddrukken i ei veigrøft med buksa nedfor knærne, så har vi også feilet som foreldre!

Likevel skal vi ikke være naive voksne å tro at dette bare er et storbyfenomen, for selv om ungdommen på bygda ikke har russebusser i millionklassen, så er påvirkes man av andre, både folk man kjenner, ser opp til, og omgås med. Og det er jo mange som møtes på treffene rundt om.

Jeg har vært russ jeg og. Men som voksen tenker jeg det er viktig at vi setter oss ned og snakker med ungdommen. For glemmer kua at den har vært kalv, og bare moraliserer og fordømmer, så vil dette bare bli verre. Men håper at russ flest er voksne og ansvarlige, og at vi få mindre og mindre overgrep og anmeldte voldtekter på sikt. Og at foreldrene griper inn og setter en standard for hva man kan forvente seg i russetiden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags