«Nå synes jeg Asheim skal ta ansvar for Statens rovdyr»

ROVDYRLEI: Leder i Finnmark Bondelag Grete-Liv Olaussen mener SNO-leder har nedsnakket bøndene.

ROVDYRLEI: Leder i Finnmark Bondelag Grete-Liv Olaussen mener SNO-leder har nedsnakket bøndene. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg hadde forventet at Asheim hadde mer innsikt i de utfordringene sauebøndene står overfor, skriver bondelagsleder Grete-Liv Olaussen i dette innlegget.

DEL

MeningerNår rovdyra herjer i det som er prioriterte beiteområder for sau og rein, så blir det en altfor enkel løsning på problemet å be bøndene sette i gang tiltak for å beskytte egne dyr, som rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn i Finnmark, Magne Asheim, uttaler til iFinnmark sist onsdag. Med denne uttalelsen sender Asheim et feilaktig signal til omverdenen om at bøndene ikke gjør nettopp det. Jeg hadde forventet at Asheim hadde mer innsikt i de utfordringene sauebøndene står overfor, den omtanken og arbeidsinnsats som legges ned, og fortvilelsen som følger med når innsatsen som er gjort dag og natt gjennom måneder og år, belønnes med skremte og blodige istykkerrevne dyr i områder der de skulle vært trygge for rovdyr. Det er en økonomisk side i rovviltproblematikken for bøndene, men det er i tillegg en stor følelsesmessig belastning som ikke kan rettes opp med noen form for erstatning.

Om prioriterte beiteområder hadde vært fri for rovdyr, så hadde sauen holdt seg rolig i utmarka. Når de blir skremt og jaget, blir de utrygge og trekker ned mot bygda og folk, med de problemer det fører med seg. Sauen er et beitedyr som skal være ute i kulturlandskapet. Det blir helt feil når dyra må settes inn på innmarka eller i fjøset i den beste beitesesongen p.g.a. at rovdyrsituasjonen er ute av kontroll. Bønder jeg har snakket med gjør en imponerende jobb med tilsyn for å beskytte egne dyr, og dette på den tiden da arbeidsinnsatsen også skal brukes på å sørge for å få vinterfôret i hus. Døgnet har bare 24 timer, selv for en sauebonde, og med flere hundre dyr på beite er det krevende å ha full oversikt over hvert enkelt dyr til enhver tid.

Jo da, bøndene tar ansvar, og det er fint at Magne Asheim også ber andre folk om å hjelpe SNO med å skaffe informasjon om rovdyrene. Men det er Statens ansvar å holde rovviltbestanden under kontroll.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags