Rikmannsadelen eller fattigmannstyranniet i Lakselvdalen

OMSTRIDT: Privatisering av laksefiske i Lakselvdalen skaper debatt i Porsanger. Illustrasjon.

OMSTRIDT: Privatisering av laksefiske i Lakselvdalen skaper debatt i Porsanger. Illustrasjon.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev
I et leserbrev skriver Arbeiderpartiets Øyvind Lindbäck «at det er trasig å se at TLP og Høyre sørger for at enda mer av Lakselva privatiseres.»

Det er smigrende at Arbeiderpartiet har stor tiltro til hvilken makt vi politikere råder over, men på vegne av TLP må jeg dessverre skuffe Aps fjerdekandidat med at makten til privatisering eller evt. avprivatisering av grunn foreløpig ikke er tillagt formannskapets medlemmer.

Saken Lindbäck henviser til, dreier seg om en eiendom på ca. 160 mål som ligger ved Lakselva. Denne eiendommen har vært i privat eie siden den 6. juli 1908, altså i 111 år! Høyre som parti var da ett år ifra å feire sitt 25 årsjubileum, mens vi i TLP enda ikke hadde begynt planlegginga av stiftelsesmøtet.

Øyvind Lindbäck påstår i sitt innlegg at TLP med sin stemmegivning har sørget for at det nærmest er fritt frem for utenlandsk rikmannsadel å sperre lokalbefolkningen ute fra Lakselva. Sannheten er en helt annen. Det er ingenting som er forandret etter dette vedtaket. Eiendommer er og blir i privat eie, slik denne har vært i 111 år. Fiskerettighetene eller restriksjonene er de samme og rettigheter eller evt. restriksjoner til ferdsel er nøyaktig de samme som de alltid har vært. Den eneste forskjellen er at det er kommet til nye eiere som har lyst og midler til å tilrettelegge forholdene på sin private eiendom slik at de blir mer i tråd med dagens krav til komfort og funksjonalitet, ikke ulikt det de fleste av oss gjør med våre boliger og fritidsboliger, alt innenfor rammer regulert av lover og tilsyn.

Lindbäck skriver videre at dette for han er en personlig sak. Vi andre skal ha respekt for at lokalpolitikere lar seg engasjere personlig i enkeltsaker, men vi skal vokte oss vel for å trekke vår personlige synsing inn i forvaltningssaker. Som politiker har jeg aldri latt mine private hensyn farge mitt syn eller engasjement i denne eller andre saker. For meg og for TLP så har FORNUFT, RESPEKT og LIKEBEHANDLING vært alfa og omega, i denne og i mange andre saker.
Vi i TLP har i de fleste tilfeller vært positive til at eiere av eiendom i hele Porsanger skal ha samme mulighet til å tilpasse disse til bruk etter dagens standard og dagens krav. Vi har i alle tilfeller foretatt en saklig vurdering av tiltaket og vi har alltid argumentert for at like saker behandles likt, uavhengig av søkerens inntekt, bosted, rang og evt. politisk tilhørighet. At Arbeiderpartiet i de fleste tilfeller er negative i slike saker er vel noe vi som politikere, og befolkningen ellers, bare har blitt vant til.

Øyvind Lindbäck avslutter sitt innlegg med at han utfordrer «TLP og Høyre til å fortelle om enda mer av elvene våre kan bli privatisert. Hva med Stabburselva, Børselva og Brennelva?» Høyre vil nok svare for seg selv, men TLP har ikke som mål å ytterligere privatisere elver eller annet i Porsanger. Det vi derimot kan love er at vi fortsatt skal ha respekt for eierne og at vi fortsatt skal ha tiltro til at disse er i stand til å forvalte sin egen kapital på beste måte, uavhengig av om vi kjenner dem eller ikke.

Jeg understreker at jeg ikke kjenner den tidligere, ei heller dagens eier, av eiendommen omtalt i Øyvind Lindbäcks innlegg. Jeg er gjennom media blitt gjort oppmerksom på at eiendommen ble omsatt for en sum som kanskje er uvanlig i Lakselvdalen og ellers i Porsanger. For meg så er det hyggelig at vi har et sunt og positivt eiendomsmarked i kommunen og at det faktum at det er flere en oss innfødte som ser verdien av vårt vakre Porsanger gir meg håp for fremtiden. Lindbäck antyder derimot i sitt innlegg at Arbeiderpartiet har midler som de vil bruke for å redusere verdiene av våre eiendommer i fremtiden. Hvis så er tilfelle,er det meget bekymringsverdig. Et slikt tiltak vil ramme alle de som ønsker å bygge bo i Porsanger nå og i fremtiden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags