Rett rekkefølge i Nordkappsaken

Det er befolkningen på valgdagen som skal bestemme, skriver artikkelforfatteren.

Det er befolkningen på valgdagen som skal bestemme, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

LeserbrevFørst må vi la befolkninga ved valget bestemme hvilken områdeplan som skal gjelde. Deretter skal vi sette oss ned med alle som vil, for å se på mulighetene dette gir oss.

For å gi alle aktører forutsigbarhet, gikk Nordkapp SV sammen med Nordkapp Sp ut med en pressemelding 10. juni med blant annet beskrivelse av hva vil gjøre hvis velgerne gir oss tillit 9. september. Dette ble gjort for å unngå at aktører legger planvedtaket fra 20. juni til grunn for eventuelle avtaler eller planer da det en reell mulighet for at innbyggerne ved valget sier ifra om at de ønsker en annen områdeplan. Planen som ble vedtatt er påklagd med lovlighetsklage på grunn av saksbehandlingsfeil slik som det ble opplyst om i pressemeldingen.

I pressemeldinga ga vi også tydelig beskjed om at det er befolkningen på valgdagen som skal bestemme. De skal få avgjøre om vei, parkering og friluftsområde på Nordkapplatået fortsatt skal ligge under det private monopolet til Rica/Scandic eller om kommunen skal få eierskap, inntekter og skape nye arbeidsplasser gjennom offentlig regulering og forvaltning.

Når så Rica/Scandic midt i valgkampen innkaller til «dialogmøte» og skal presentere et opplegg hvor de legger et ikke rettsgyldig planvedtak til grunn, så oppleves dette respektløst ovenfor befolkninga og velgerne. Alle vet at Rica/Scandic sitt mål er å få området regulert til privat formål, hvilket igjen gjennom festekontraktene vil gi fullstendig privat råderett på lik linje med all annen privat eiendom her i landet. For å få det til må Ap og Høyre vinne valget. Det vil være naivt å tro at Rica/Scandic ikke forventer at møtet skal påvirke valget om knappe tre uker.

Samtidig benyttes samme metode tidligere. Beslutningstakere og andre med makt og påvirkningskraft i samfunnet her, samles til stevne. Fremgangsmåten har så lang tid gitt en effektiv goodwill hvor mange innen politikk, administrasjon og næringsliv både passivt og aktivt beskytter og forsvarer monopolet og de særfordeler det gir.

SV vil ikke være med på dette «innelaget» bak lukkede dører. Vi vil ikke bli assosiert med de lukkede prosessene som Nordkapp-saken er blitt så alt for kjent for. Vi vil ikke legitimere denne «noen har snakket sammen» kulturen som har styrt så altfor mange avgjørelser i samfunnet vårt. Vi vil la velgerne avgjøre.

Vedtaket 20. juni om regulering til privat formål fikk engasjert ungdom til å gråte fortvilt og det fikk sindige eldre til å bli forbannet. Ingenting har engasjert befolkninga her på lignende måte.
Av respekt for befolkninga, de demokratiske prosesser og ikke minst velgerne og valget, så avstår vi nå fra å delta på møtet mandag. SV vil selvsagt delta i dialog med Rica/Scandic etter at velgerne har sagt sitt og vi har et avklart mandat på begge sider av dialogbenken.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags