«Skal vi virkelig ha spleisefest for en gruppe som sier "nei takk, det der offentlige godet vil jeg ikke ha", og gi dem penger i stedet?»

Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.

Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX. Foto:

Av
DEL

KAMPANJE: iFinnmark+ i fem uker for kun 5 kroner!

LeserbrevFinnes det en dummere ordning enn kontantstøtten? Helt uten å komme inn på at den garantert ikke fremmer integrering, og at valgfriheten den liksom skal støtte er så som så: Hvordan ble det slik at mine skattepenger skal gå til folk som velger å ikke benytte seg av et velferdsgode?

Velferdsstaten ble til på grunn av ideen om at alle borgere skulle ha et godt liv. Så man lagde ordninger som arbeidsledighetstrygd, sykepenger, sosialhjelp, sponset legehjelp osv. for å sikre dette. Det er fint, og vi deltar i spleiselaget, men skal vi virkelig ha spleisefest for en gruppe som sier «nei takk, det der offentlige godet vil jeg ikke ha», og gi dem penger i stedet?

7500 skal man få per unge i det nylig framlagte og godt gjennomkranglede budsjettet. Det er på alle måter galt, men nå har kontantstøtten vært her så lenge, at jeg synes vi skal begynne å se på andre ting ymse folk ikke benytter seg av, og så dele ut penger i vilden sky.

Forresten bryr jeg meg ikke om «folk», jeg bryr meg om meg!

Det er veldig mye jeg aldri har benyttet meg av når det kommer til offentlige goder. Siden jeg ikke har unger, så har jeg ikke fått noe av det barnerelaterte, jeg har kun fått være med å spleise på andres avkom. Der synes jeg staten skylder meg mye. Kontantstøtte, barnetrygd, utvidet barnetrygd, overgangsstønad, gratis lege og tannlege, skolegang, sponset SFO, skoleskyss, vaksiner og mange andre ting som jeg aldri har trengt for ungene mine.

Uføretrygd, arbeidsledighetstrygd og sånt noe kan vi la ligge nå, og komme tilbake til ved pensjonsalder. Hvis jeg ikke har brukt noe av det, så kan det bli en anselig slump.

Operaen har jeg aldri vært i, og kommer ikke til å dra i heller. Jeg har ikke engang vandret på taket der, så jeg har ikke slitt på den i det hele tatt. Filharmoniske orkestre, symfoniorkestre og de der er verken i min gate, eller i nærheten av gata mi, så dit kommer jeg meg ikke. Slike billetter er sponset med 1500 – 2000 kroner per stykk. Jeg har ved et forsiktig anslag kommet fram til at jeg har spart staten for rundt 15 000 i året ved ikke å benytte meg av tilbudene, så der venter jeg en fet sjekk på 300 000.

Dyrt og ferdigmontert ekstrautstyr i el-biler er momsfritt. Jeg har valgt å ikke ha det ekstrautstyret, som skinnseter, oppvarmet ratt, setevarmer, ekstravagant hi-fi pakke og alt det der, så staten kan sende meg noen moms-tusenlapper for det.

Buss? Den går ikke når jeg skal av gårde, så jeg velger å ikke bruke bussen (det er egentlig ikke et så veldig aktivt valg fra min side, men de som får kontantstøtte og bor 18 mil fra nærmeste barnehage har kanskje heller ikke valgt så aktivt?). På landsbasis sponser staten omtrent halvparten av en bussbillett, så jeg vil gjerne ha penger tilbake for alle de bussturene jeg ikke har tatt.

Ferger er et annet statsstøttet gode jeg aldri benytter, og jeg lover herved staten at jeg heller ikke skal dra til noen holme uten fastlandsforbindelse. Jeg skjønner at det kan bli vanskelig å beregne nøyaktig hvor mye dere har spart på at jeg ikke tar ferger, men vi kan nok enes om en engangssum der.

Dere trenger heller ikke sponse kino for min del, eller idrettslag. Jeg behøver ikke fiskerfradrag, teater eller fri med lønn for å drive politikk. Tog og trikk er vel også gjennomsubsidiert? Jeg velger å ikke bruke dem som fremkomstmidler. Så er det avklart for all framtid.

Jeg trenger egentlig ikke politikere heller, i hvert fall ikke så mange. Kanskje de hadde hatt mindre tid til å pønske ut tøv som kontantstøtte hvis de var færre og måtte bruke tida på noe fornuftig?

RANDI BREIVIK

SPALTIST, IFINNMARK

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags