Kjære radiolytter

Øyvind Vasaasen, portrett.

Øyvind Vasaasen, portrett. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.13. desember nærmer seg, da slutter riksdekkende radio å sende på FM i Troms og Finnmark. Mange lytter allerede digitalt uten problemer, men ikke alle. Noen har spørsmål om dekning, andre er ikke fornøyd med mottaket i bilen, eller synes DAB-radioen er vanskelig å forstå. Gjelder dette deg, vil vi gjerne høre fra deg. Vi kan forsikre om at vi tar dekning på alvor, og at hver eneste lytter er viktig for oss.

Siden 2012 har måleteam fra kringkasterne kjørt over 50.000 kilometer til sammen på norske veier for å måle dekningen og også teste med vanlig mottakerutstyr. I tillegg har NRK kontrollert dekningen til havs flere steder i Troms og Finnmark, blant annet i Barentshavet mellom Vadsø og Båtsfjord. Den regionalt inndelte værkanalen vår, NRK Vær, er laget spesielt med tanke på dem som er på sjøen.

Nå og frem mot FM-slukking i neste uke har kringkasterne hjelpeteam på veiene i Troms og Finnmark. De sjekker dekning, oppsøker forhandlere og verksteder og drar på hjemmebesøk til radiolyttere vi ikke klarer å hjelpe via telefon.

Selv om kravet til befolkningsdekning var oppfylt ved inngangen til 2015, og befolkningsdekningen i dag er 99,7 prosent, fortsetter vi å forbedre DAB-nettet vårt. På følgende steder kommer det nye sendere i løpet av 2018:

Finnmark: Hopsfjorden, Langfjordnes, Nervei, Laggu, Neiden, Buholmen og Snefjord.
Troms: Skittenelv, Grøtfjord, Botnhavn, Senja, Falkefjellet og Torsvåg.

NRKs DAB-nett består av langt flere sendere enn det kommersielle DAB-nettet. Det er derfor steder hvor bare NRKs kanaler har dekning. På radio.no/dekning kan du sjekke om kanalene du ønsker å høre har dekning der du bor og ferdes.

Noen bekymrer seg for beredskapen. I FM-nettet kunne svikt hos en enkelt sender forplante seg nedover i kjeden av mindre sendere, fordi større sendere matet mindre sendere med signaler. I DAB-nettet derimot mates hver enkelt sender direkte. Det er også installert doble sendere på stasjoner som dekker flere enn 5000 lyttere. I tillegg er det installert nødstrøm-systemer på større deler av DAB-nettet enn på FM-nettet. Nødnettet har overtatt etter FM og er ny signalbærer om befolkningen skal varsles ved krise.Signalet sendes ut på samme måte som før og betydningene av signalet er det samme.

Ønsker du å lytte til NRKs kanaler etter 13. desember, må du lytte via DAB+, nettradio eller TV-en.
Vi vet det er en krevende overgang og er veldig takknemlige for den innsatsen publikum gjør. Om du har spørsmål eller problemer, ta kontakt med oss: Telefon 2304700, e-post: info@nrk.no, eller på chat: nrk.no/dab.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags