Gå til sidens hovedinnhold

Ingen positiv nyskaping, snarere peker det mot å gjøre Finnmark om til en avfallsplass

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ikke bare statsmetrolog Kristin Gislefoss, hadde en utfordring med at Norge er et langt og kronglet land. Også sønnen Kristian, har hatt problemer med hvor han skal stå under framvisningen av værmeldingen. Ofte kom Øst-Finnmark bak ryggen på disse flinke menn. I dag kan vi se at NRK har delt værkartet i to deler, kanskje for å bøte på denne vesentlige mangel.  At Finnmark består av tre klimasoner, er det imidlertid mindre forståelse for. Sett fra kjøkkenvinduene rundt i fylket kan værmeldingen noen ganger se ut som resultat av en pilkast konkurranse. Det meldes uvær mens solen skinner fra skyfri himmel.

At Finnmark er for stort for Norge ser vi blant annet av noen snarveier som vi kan ta gjennom Finland og Sverige for å komme til landets hovedstad, Oslo. Ingen andre land har en slik kunstig beliggenhet på globusen.  Nå er det også gitt klarsignal for at norske Natosoldater kan ta noen av de samme snarveiene gjennom det nøytrale Sverige og Finland, for å møte et eventuelt angrep fra Russland. En har til og med begynt å rasle med tanken om at Finnmark skal forsvares likevel ved gjenoppbyggingen av Porsangmoen.

Aldri før har Finnmark ligget så langt fra Norge som under 2. verdenskrig. I likhet med de andre okkuperte land i Vest-Europa, hadde Norge et desperat behov for å skape glorifiserte minner om krigen. Ikke bare var landene okkupert av fremmede makter, de ble også befridd av fremmede makter. Norske heltehistorier fra krigen har likevel blitt dyrket fram helt til i dag selv om de stort sett kan begrenses til noen strabasiøse skiturer. At Hitler sendte sine største slagskip til Finnmark og Nord-områdene for å stanse Murmansk konvoiene, har blitt lite påaktet i den offisielle nasjonale historieskriving, selv om konvoiene ble avgjørende for 2. verdenskrigs utfall. Partisanene i Øst-Finnmark som deltok i storkrigen, ble i mange år overvåket og sjikanert fram til våre dager. Finnmark sto ribbet etter krigen og la grunnlag for å stakkarsliggjøre befolkningen.

I ettertid har Finnmark i særdeleshet ligget utenfor Norge når det gjelder levekår, forsvar og historikk. Det har vært liten vilje fra sentrale myndigheter til å rette opp skjevhetene.  Et lite blaff kom med den såkalte Aune-lista for over 30 år siden. Nå har en kommet fram til den geniale ide å slå sammen Finnmark med det tettere befolkete Troms fyke som har over tre ganger så mange innbyggere. Genialt, for da vil ulikhetene i nord langt på vei drukne i den offisielle statistikk.

Etter at spekulasjon nå har blitt en av Norges fremste næringsveier, særlig såkalt eiendomsutvikling samt overprising av matvarer fra de store kjedene, er mange bekymret for utviklingen. Spekulantene har for alvor kastet sitt Onkel Skrueblikk på fylket.  Lakseoppdrett, gruvedrift, og vindmøller er aktiviteter som står for døren. Dette er aktiviteter som truer de etablerte næringsveier og framtidig turisme, altså ingen positiv nyskaping, snarere peker det mot å gjøre Finnmark om til en avfallsplass. Noen sier at vi ikke må være imot næringsutvikling, men retorisk kan en svare at en ikke er imot sex selv om en er motstander av voldtekt.

Erfaringene fra sammenslåinger i Danmark, viser en tiltakende sentralisering.  Sentraliseringen har ført til sterkt fall i boligprisene utenfor de større byene. De som prøver å selge sitter «med hus til halsen», som et populært TV-program heter i landet. Sametinget bør komme sterkere på banen og hindre at landets fremste kjerneområde for samisk kultur blir overlatt til den endimensjonale finanselite som nå har sine fangarmer ute mot Finnmark.

 

Kommentarer til denne saken