Gå til sidens hovedinnhold

«Urettferdig ovenfor elevene i Porsanger kommune»

Artikkelen er over 3 år gammel

- Hver tredje ungdom har ikke økonomi til å dekke en husleie på 7800 kroner.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Finnmark er et stort fylke, med lange avstander mellom skolene. Ikke alle tettsteder i Finnmark har en videregående skole, noe som medfører at hver tredje ungdom i Finnmark må flytte hjemmefra etter ungdomsskolen. Hver tredje ungdom har ikke økonomi til å dekke en husleie på 7800 kroner. Forslaget til fylkesmannen om å kutte støtten til hybelbygget i Lakselv med 1,2 millioner, vil resultere i at husleia for hver elev vil øke fra 4000 til 7800 kr i måneden.

Hybelbygget har for mange elever i Lakselv vært et godt tilbud, med et trygt miljø og voksne miljøarbeidere som er innom daglig. Dette tilbudet vil bli dårligere dersom støtten fra fylkeskommunen opphører. 

Ambulansefaglinja er en linje som er veldig populær i Lakselv, og i Finnmark finnes linja bare i Lakselv og Karasjok. Dersom husleia på hybelbygget øker, er det mange borteboende elever som ikke vil ha mulighet til å gå på skole i Lakselv, og ikke mulighet til å velge linjer som ambulansefag, fordi at kostnadene for å bo her blir for store. Vi mister dermed store ressurser for lokalsamfunnet, og det synes jeg er synd! Den videregående skolen i Lakselv er en av de beste skolene i Finnmark, men ved å kutte støtten, vil fylkeskommunen svekke skolens tilbud for borteboere, noe som igjen gir et negativt omdømme for Lakselv videregående skole.

Porsanger Unge Høyre og ungdommer i Porsanger mener at dette er urimelig, og ikke minst urettferdig ovenfor elevene. For mange vil det ikke være noe annet valg enn å måtte droppe ut av skolen, fordi de økonomiske utfordringene vil bli altfor store. Det er det siste jeg ønsker skal skje.

Fylkeskommunen må kutte utgiftene med 22 millioner, og det har jeg full forståelse for. Det jeg ikke har forståelse for er at fylkespolitikere vil kutte i støtten til elevene, og til fremtiden. Jeg synes ikke det er rettferdig at Fylkestinget skal kutte i penger som gagner elevene, og som er med på å skape muligheter for fremtidens Norge. Ungdommen er fremtiden, men det er de voksne som setter orden for hvor mye ressurser som skal brukes på ungdommer. Porsanger Unge Høyre vil ta opp denne kampen for elevene, og føre en boligpolitikk ungdommen har råd til!

 

Kommentarer til denne saken