Enighet mellom piloter og operatør til tross for politisk uenighet

Illustrasjonsfoto: Et luftambulansefly er på tur inn på Langnes.

Illustrasjonsfoto: Et luftambulansefly er på tur inn på Langnes. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Marianne Haukland (H) svarer Kjersti Toppe (Sp).

DEL

MeningerNatt til onsdag kom heldigvis Babcock Scandinavian og Norsk Flygerforbund til enighet om overgangen av personell. Dette er godt nytt for alle oss som bor i nord.

LES INNLEGGET DETTE ER ET SVAR PÅ: Luftambulansekrisen og politisk ærlighet

Fremover håper jeg derfor at alle vi politikere kan slutte å piske opp den politiske stemningen. Dette har tross alle konflikter vært et ordinært anbud med vinnere og tapere. Premissene for luftambulanseanbudet er de samme som sist med unntak av skjerpede krav til kvalitet og sikkerhet. Skjerpede krav som jeg påpekte på talerstolen i stortinget ville gi samfunnet en bedre tjeneste.

Jeg ser at flere partier, i ulike medier, de siste dagene har forsøkt å nøre opp under en sak som er i ferd med å få en løsning. De burde heller glede seg over at ny operatør og pilotene er enige. Heldigvis har nå de som vant anbudet kommet til enighet med pilotene og det er bra!

Siden Luftambulansetjenesten ble et helseforetak i 2004, har det vært gjennomført fem store anskaffelser, alle uten krav til virksomhetsoverdragelse. To av disse ble gjennomført under den rødgrønne regjeringen. I forbindelse med ambulanseflyanskaffelsen i 2007 meldte Norsk Flygerforbund en bekymring i høringen knyttet til overgang av personell. Men heller ikke da, med Ap, Sp og SV i regjering, ble det satt krav om virksomhetsoverdragelse. Ikke engang de som tapte anbudet denne gangen har klaget eller bedt om virksomhetsoverdragelse. Nå har partene klart å sikre at personell blir med over etter enighet mellom partene.

Helseministeren har sørget for ekstra beredskap når lufttransport ikke var i stand til å gjøre jobben de har kontrakt på å utføre. Det viktigste er å sikre trygghet for befolkningen og det har regjeringen gjort ved å bruke de muligheter og ressurser som
står til disposisjon, det har vært en svært uvanlig situasjon som har rystet lokalsamfunn og medført heftige debatter i stortinget. Det er svært forståelig.

Kjersti Toppe hevder i leserinnlegget sitt 19 juni at jeg er naiv eller snakker på sviktende saksgrunnlag. Noe som selvsagt er alvorlig som stortingsrepresentant. Jeg har etter beste evne innhentet informasjon om saken om luftambulansetjenesten fra vi fikk den utfordrende situasjonen der flere piloter meldte seg "unfit to fly". Jeg tror hennes uttalelse heller bunner i at våre partier er politisk uenig. Å det må være lov i et demokrati, uten at man skal kalle sine politiske motstandere for inkompetente eller tillegge dem slike egenskaper. I motsetning til Senterpartiet har ikke Høyre ment at løsningen på denne utfordringen har vært å annullere anbudet. Selve anbudet har skjedd etter lovlige prosesser slik jeg nevnte i mitt tidligere innlegg. Her registrerer jeg at Senterpartiet nå er uenig.

I Norge har vi under flere regjeringer hatt tradisjon for å sette tjenester som det offentlige kjøper ut på anbud. Det som sjokkerer meg er at Senterpartiet nå ikke lenger ønsker at det offentlige skal sette ut tjenester på anbud. Jeg kan forstå at SV og Rødt ikke ønsker å bruke slikt anbud, men at Senterpartiet skal slå tvil om hvordan tjenesten skal løses er uforsonlig med det inntrykket jeg har hatt av Senterpartiet.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags