Ságat forsvarer Finnmark mot overgrep og lovbrudd

Geir Wulff

Geir Wulff Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Under overskrifta «Forkastelig retorikk» i FD for 23.11.2018 går ukesluttskribent og ansvarlig redaktør Arne Reginiussen til frontalangrep på Ságat.

LES KOMMENTAREN: Mener Iversen sammenslåing av to fylkeskommuner er på linje med drap, jødeutryddelse, tvangsarbeid, sulting, voldshandlinger og bombing?

Respektløs, skuffende og lavmål er bare noen av karakteristikkene vår kollega lirer av seg, i frustrasjon over at Ságat på lederplass har sagt sin hjertens mening om det rettsstridige tvangsekteskapet mellom Finnmark og Troms. Som samisk avis er det utenkelig for oss å applaudere at storsamfunnet tråkker på det store flertallet i same- og kvænfylket Finnmark.

Fylkessammenslåinga ble fremmet som benkeforslag i Stortinget, og vedtatt med knapt flertall den 8. juni 2017. I ettertid har jusprofessor Eivind Smith, Norges fremste ekspert på statsrett og forvaltningsrett, påvist at det vedtatte benkeforslaget representerer flere brudd på reglene i inndelingsloven. Vedtaket er dermed både ulovlig og ugyldig.

I tillegg er Norges folkerettslige forpliktelser til konsultasjon med det samiske samfunnet totalt ignorert – med de alvorlige konsekvenser dette medfører.

I et rettssamfunn forventer vi at myndighetene opptrer korrekt, også i forhold til urfolks- og minoritetsfylket Finnmark. Om makthaverne gjør feil og bryter norske lover og/eller internasjonale forpliktelser, må dette selvsagt korrigeres.

Professor Smith påviste konkret i stortingshøringa om tvangssammenslåing vilke brudd på inndelingsloven som er begått. Vi forventet at dette rettes opp på beste måte. Stortinget skal være lovgiver og ikke lovbryter. Men i stedet ser vi at lovbryterne heller vil endre loven enn å følge den.

Det private lovforslaget fra fire regjeringskamerater medfører at Kommunaldepartementet i realiteten kan avsette Finnmark fylkesting og fylkesvalgstyret i Finnmark. Man må være temmelig historieløs og politisk døvblind for ikke å se de klare paralleller til 1940, da lovlig valgte myndigheter ble avsatt til fordel for okkupasjonsvennlige landssvikere.

Like ille som selve lovforslaget, er prosedyren man legger opp til her. Forslagsstillerne vil omgå utredningsinstruksen og sier det ikke er tid til å be regjeringa utrede forslaget før det behandles. Og det samiske samfunnet skal man fortsatt tråkke på fremfor å konsultere.

Pressens samfunnsrolle er beskrevet i Vær varsom-plakatens kapittel 1. Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner med videre.

Som samisk avis er det vår plikt å beskytte det store flertall av samer, kvæner og andre finnmarkinger mot de rettsstridige overgrep som tvangsekteskapet og lovsjongleringen i Stortinget representerer. At andre heller velger å beskytte lovbrudd og overgrep, får være deres egen hodepine og skam.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags