Høyres partiledelse er tilbakeholdne til å utvikle ny politikk

Vetle Langedahl. Hovedutvalgsmøte for kultur og samferdsel i Finnmark fylkeskommune i Alta 18. februar 2016. Foto: Oddgeir Isaksen

Vetle Langedahl. Hovedutvalgsmøte for kultur og samferdsel i Finnmark fylkeskommune i Alta 18. februar 2016. Foto: Oddgeir Isaksen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

SpaltistI helgen braker Høyres landsmøte på Gardermoen løs og vi ser nok en gang konturene av en tilbakeholden og forsiktig rolle fra partiledelsen. Erna, Jan Tore, Bent og resten av partiledelsen er på den samme veien som var Stoltenberg-regjeringens undergang: De er tilbakeholdne til å utvikle ny politikk.

Det er nok naturlig at alle regjeringer blir preget av en holdning hvor man blir stadig mer forsiktig i utvikling av politikk og retorikk, fordi man ikke ønsker å miste makt. Makt er godt å ha og for en politiker er det selve målet med alt man driver på med. Man søker makt. Derfor blir man nødvendigvis også bekymret for å miste denne makten, når man først har fått den.

I 2013 drev Høyre en hel valgkamp basert på slagordet «Nye ideer og bedre løsninger». Det ble delt ut hveteboller i poser med ordene «Andre boller med Høyre». Det var en bra kampanje, objektivt sett, fordi en «regjeringsslitasje» med mye av det samme gamle og lite ny politikk, er en sykdom alle som har vært en del av en politisk ledelse på et tidspunkt pådrar seg. Derfor var det en god vinkling av Høyre den gang.

Eksemplene jeg nevner her er ikke unike for Høyre. Det skjer nå med Rita Otterviks AP-styre i Trondheim. Det skjedde med det borgerlige styret i Oslo ved forrige kommunevalgkamp i 2015. Det skjedde nok også til en viss grad i AP-bastionen Hammerfest da Høyre fikk valgt inn Tormod Bartholdsen som ordfører i 1995, som den første Høyre-ordføreren i byen siden Charles Robertson i 1924-25. Et slikt system, hvor man får lov til å lede til man er tom for ideer, er etter min mening et dårlig system.

Likevel ser det ut til at Høyre er i ferd med å gå i samme fella som sine forgjengere i regjeringsapparatet. På Høyres landsmøte i fjor ønsket store deler av landsmøtet at man skulle ta stilling til spørsmål rundt eggdonasjon. Det motsatte partiledelsen seg og fikk til og med viljen sin med å utsette saken i et år. Når saken så skal opp på landsmøtet til helgen, har programkomiteen under ledelse av Jan Tore Sanner nok en gang tatt et forsiktig standpunkt og «tvilt seg frem» til at de er mot.

Trygve Bratteli forklarte Arbeiderpartiets dominans i norsk politikk i etterkrigstiden med «Vi forsto tida vi levde i og ga svar folket trodde på». Det er et fantastisk godt sitat, fordi det er så mye sannhet i det. 4.april i avisen Nordlys omtaler politisk redaktør Skjalg Fjellheim Høyre som «Den nye ørnen i norsk politikk». Jeg kan være enig i mye av det han skriver, men dersom ikke Høyre tør å utvikle ny politikk i tiden fremover, blir «den nye ørnen» skutt ned like fort som den har kommet seg på vingene. For et regjeringsparti må aldri glemme at gårsdagens løsninger ikke alltid funker på dagens, eller morgendagens, problemer. Det handler om å forstå tiden man lever i og å gi svar folket tror på.

For selv om Høyre ikke kan gå til valg med «Nye ideer og bedre løsninger» som slagord ved hvert eneste valg, må partiet aldri slutte å utvikle nettopp det; Nye ideer og bedre løsninger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags